Lapozó: Újabb energiatakarékossági intézkedést készítenek elő Spanyolországban

Egyre több olasz család adósodik el. A spanyolok és a németek megpróbálják rávenni a franciákat egy új gázvezeték megépítésére. A francia Szocialista Párt korábbi vezetője szerint Nyugat-Európa kényszeríti a muszlimokat a radikalizálódásra, Még több energiatakarékossági intézkedést készítenek elő Spanyolországban. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 08. 29. 16:24
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több olasz család adósodik el

A súlyos gazdasági krízis egyre több olasz megélhetését lehetetleníti el. A családok felélték tartalékaikat a pandémia éveiben, mostanra már egyre többen igényelnek személyi kölcsönt a korábban megszokott életszínvonal fenntartásához. A krízis sokak eladósodását is eredményezte. 2022 első fél évében 24,5 százalékkal emelkedett a személyi kölcsönök és hitelkérelmek száma. Az év további részében is folytatódhat a növekvő tendencia. A kérelmek összege csökkent, ami azt bizonyítja, a fogyasztók tudatában vannak a törlesztés nehézségeivel. Az igényelt összeg mennyisége átlagosan 7,6 százalékkal csökkent. A felmérések szerint az olaszok átlagosan 13 ezer euró összegű személyi kölcsönhöz folyamodtak idén. A hiteligénylők túlnyomó része középkorú, 45–54 év közötti. Őket követi a 35–44 év közötti korosztály. A kérelmezők egyharmada készpénz hiánya miatt kér azonnali anyagi segítséget.

Forrás: ilgiornale.it

A spanyolok és a németek megpróbálják rávenni a franciákat egy új gázvezeték megépítésére

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kedden találkozik Olaf Scholz német kancellárral, hogy megtárgyalják a Midcat gázvezeték megépítésének részleteit, amely az Ibériai-félszigetet köti össze a Pireneusokon keresztül Németországgal. A kormányfők emellett megpróbálnak megoldást találni arra, hogyan győzzék meg Emmanuel Macron francia elnököt arról, hogy ne zárkózzon el az építési munkálatoktól. A 2019-ben költségvetési okokból félbehagyott Midcat gázvezetékkel részben megoldható lenne az orosz–ukrán háború miatt kialakult energiaválság. Ezen keresztül Spanyolország az Afrikából és az Egyesült Államokból vásárolt gázt továbbítani tudná Németország irányába. A gázvezeték megépítéséhez azonban a franciák közreműködésére is szükség van. Macron ellenzi az építkezést, mert szerinte túl lassú lenne, ráadásul ütközne a klímaváltozás megállítása érdekében hozott intézkedésekkel is. Az Európai Unió múlt héten jelezte, hogy hajlandó támogatást adni a Midcat megépítésére. Ha Franciaország továbbra is fenntartja vétóját, akkor a B terv szerint járnak el, mely egy Spanyolország és Olaszország közötti energiahálózat kiépítését tartalmazza.

Forrás: 20minutos.es

A francia politikus szerint Nyugat-Európa kényszeríti a muszlimokat a radikalizálódásra

A CNews hírtelevízió stúdiójában Jean-Christophe Cambadélis, a francia nemzetgyűlés volt szocialista képviselője és a párt korábbi főtitkára védelmébe vette a Nyugat-Európában radikalizálódó iszlamistákat. A közéleti vitaműsor témája volt, hogy Franciaország képtelen integrálni a bevándorlókat. Cambadélis kifejtette, hogy egy társadalomban nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, s ha vitapartnere úgy véli, hogy Európát az iszlamizmus veszélye fenyegeti, akkor ő hadd fordítsa meg ezt a nézőpontot. Cambadélis véleménye szerint ugyanis éppen a muszlimok kényszerülnek ellenállásra azzal a nyugati nyomással szemben, amely rájuk akarja kényszeríteni a nyugati értékrendet és kultúrát. Az ellenállás pedig a radikalizálódásban testesül meg. A műsorral csaknem egy időben Christian Estrosi, Nizza polgármestere bejelentette, hogy ügyészségi feljelentést kezdeményez az ellen az ismeretlen személy ellen, aki a Twitteren a 2016. július 14-i nizzai terrorcselekmény halálos áldozatainak a halálát ünnepelte. Hat évvel ezelőtt, a francia nemzeti ünnepen egy radikális iszlamista 86 embert gázolt halálra – köztük 15 gyermeket – a tengerparti üdülőváros sétányán, és 400 embert súlyosan megsebesített. A kamionos terrortámadás bírósági tárgyalása szeptember 5-én kezdődik Párizsban, s ez szolgáltatta az apropót arra a bejegyzésre, amelynek szerzője a halálos áldozatokat fasisztának nevezi.

Forrás: Cnews.fr, Lefigaro.fr, Twitter.com

Még több energiatakarékossági intézkedést készítenek elő Spanyolországban

Spanyolország kormánya – a szeparatista kis pártok támogatásával – átvitte a kongresszuson a kirakatok világításának este 10 óra utáni lekapcsolásáról és a klímaberendezések használatának korlátozásáról szóló törvénycsomagot, melyet Madrid autonóm közösségének elnöke az alkotmánybíróság elé terjeszt felülvizsgálatra. A voksolás után az energiaügyi miniszter bejelentette: összehívja a politikai pártokat és az energiavállalatok képviselőit is, hogy közösen dolgozzák ki a további terveket, amelyekkel még nagyobb mértékű energiamegtakarítás érhető el. Teresa Ribera közölte, hogy októbertől folytatni kell a döntéshozatalt ezen a területen, előtte pedig az Európai Bizottság elé kell terjeszteni egy energiatakarékossági készenléti tervet. Elmondta, hogy egyebek mellett az üzemanyagok észszerűbb felhasználását célzó előírásokat és a megújuló gázok nagyobb léptékű felhasználását segítő rendelkezéseket tárgyalják majd meg a piac szereplőivel.

Forrás: Publico.es

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.