Lapozó: Salvini szerint az Oroszországra kivetett szankciók kudarcot vallottak

Tilos emelni az energiapazarló ingatlanok bérleti díját Franciaországban · A belga ellenzéki párt új atomerőművek építésére szólította fel a kormányt · Az antwerpeni drogmaffia hivatalos munkavállalással épül be az antwerpeni kikötőbe · Salvini szerint az Oroszországra kivetett szankciók kudarcot vallottak.Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 08. 24. 16:04
SALVINI, Matteo
Genova, 2019. augusztus 14. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter a Morandi-híd leomlásának elsõ évfordulóján tartott megemlékezésen Genovában 2019. augusztus 14-én. Az 1967-ben emelt híd keleti része 2018. augusztus 14-én napközben omlott le, a több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant. A hídomlásnak negyvenhárom halálos áldozata volt, több mint 600 család elveszítette otthonát. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro Fotó: Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tilos emelni az energiapazarló ingatlanok bérleti díját Franciaországban 

Szerdától hatályos Franciaországban az az új jogszabály, amely szigorú feltételeket szab az energiatanúsítványon kedvezőtlen, F és G minősítést szerző ingatlanok bérbeadásához. A klíma és rugalmasság törvény ugyanis előírja, hogy augusztus 24-től a tulajdonosok nem emelhetik meg az F és G minősítésű ingatlanjaik bérleti díját, amíg a lakásokat nem korszerűsítik energetikai szempontból (is). Ez a korlátozás ráadásul csak az első fázisa az elhanyagolt bérlakások tulajdonosaira váró szankcióknak. Jövő év januárjától ugyanis a G besorolású ingatlanokat már bérbe sem lehet adni, ha a G kategóriás bérlemény éves energiafogyasztása meghaladja a 450 kilowattórát négyzetméterenként. Ez az energiafogyasztás ugyanis hatszorosa az A minősítésű ingatlanokénak. 2025-től azonban már minden G minősítésű ingatlanra vonatkozik a bérbeadási tilalom, 2028-ban csatlakoznak hozzájuk az F kategóriás házak és lakások, az E minősítésű otthonokat pedig 2034-től lesz tilos bérbe adni. Az eladásra kínált ingatlanok esetén 2023 áprilisától kötelező lesz az energetikai audit, amely nemcsak a lakás energetikai minősítését tartalmazza majd, hanem precízen listázza az összes olyan korszerűsítési munkálatot, amely a lakás energetikai modernizálásához szükséges. A lakbérbefagyasztási rendelet egyelőre 140 ezer bérlakást érint. Franciaországban 5,2 millió energiapazarló ingatlant tartanak számon a hatóságok az állandó lakhelyként bejelentett 30 millió ingatlanból. Az új energetikai törvény ingatlanpiaci következményei már érzékelhetők: egyre kevesebb a bérelhető ingatlan, mert sok tulajdonos – szakértők szerint egyharmaduk – nem a felújítást, hanem inkább az eladást választja.

Forrás: Francetvinfo.fr, Bfmtv.comBfmtv.com

A belga ellenzéki párt új atomerőművek építésére szólította fel a kormányt 

Belgiumban naponta dőlnek meg a rekordok a földgáz és a villamos energia árában, ezért a vallon ellenzéki párt, a Les Engagés (Elkötelezettek) arra szólította fel a belga kormányt, hogy – Németországhoz hasonlóan – azonnal léptesse életbe Belgiumban is a háromszintű vészhelyzeti energiaterv első fázisát. A nagyobb kormányzati tudatosságot sürgető párt szerint ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy az idei télen Belgium is súlyos energiaválság elé néz, és ezt az ország vezetése nem várhatja ölbe tett kézzel. Ha Belgium életbe léptetné vészhelyzeti energiaterve első fázisát, akkor a szövetségi hatóságok fokoznák az európai energiapiac monitorozását, bár még nem korlátoznák a fogyasztókat. Ellentétben a kormánykoalícióval – amely az atomenergiáról való átállásra törekedett, és csak a közelmúltban változtatta meg döntését a Doel 4 és a Tihange 3 lezárásáról – a Les Engagés azt szeretné, ha a belga kormány még több új nukleáris kapacitást fejlesztene ki. „Meg kell mondanunk az igazat az embereknek: Belgium jelenlegi nukleáris kapacitásának a maximális kihasználásával is még mindig 82 százalékban függünk a gáztól és az olajtól. Az atomenergia önmagában nem ment meg minket” – fogalmazott Christophe De Beaukelaer. A Les Engagés rövid távú energiatakarékossági intézkedések bevezetését is sürgeti, például nemcsak a közvilágítás korlátozását, a középületek fűtésének a csökkentését és az autópályákon a sebesség korlátozását, hanem a rövid távú légi járatok betiltását is. A vallon ellenzéki párt ugyanakkor politikai támogatásáról biztosította a belga kormányt, hogy az ne mondjon ellent a szükséges, de népszerűtlen intézkedések bevezetésétől. A belga ellenzék válság-előrejelzését alátámasztja, hogy a belga miniszterelnök, Alexander De Croo éppen hétfőn jelentette ki, hogy Belgium az elkövetkezendő öt-tíz évben nehéz telek elé néz.

Forrás: Brusselstimes.com, Brusselstimes.com

Az antwerpeni drogmaffia hivatalos munkavállalással épül be az antwerpeni kikötőbe 

Míg a kábítószer-kereskedelemre szakosodott maffia korábban megelégedett azzal, hogy lefizeti az antwerpeni kikötő alkalmazottait, mára a maffiatagok munkát vállalnak a kikötőben. A nemzetközi kikötő-üzemeltető vállalat, a Cepa, valamint a szakszervezetek is tudnak arról, hogy a szervezett bűnözői csoportok saját embereiket küldik el az állásinterjúkra. Az üzemeltetők ezért most azt mérlegelik, hogy a kulcspozíciókra ugyanolyan szigorú felvételi eljárást alkalmaznának, mint amilyet a repülőterek és a börtönök is előírnak az alkalmazottak toborzásakor: a jelöltek előéletének alapos átvilágítását vezethetik be a jelenleg megkövetelt egyetlen feltételen, az erkölcsi bizonyítványon kívül. A szocialista szakszervezet szerint azonban a legjobb megoldás inkább az lenne, ha a dokk dolgozóit kiképeznék a gyanús magatartás felismerésére. Annak ellenére vélekednek így, hogy éppen a szocialista szakszervezet képviselője jelentette ki a probléma taglalásakor, hogy „ránézésre nem lehet megmondani valakiről, hogy bűnöző”. A belga igazságügyi miniszter, Vincent Van Quickenborne a Belga hírügynökségnek elmondta, hogy a kikötői biztonsági szolgálat tisztjeinek státusát és feladatait a nyár elején jogilag is rögzítették. Eszerint a belgiumi kikötők biztonsági őreinek egyik feladata a gyanúsan viselkedő alkalmazottak kiszűrése és jelentése. A beépült drogmaffia leleplezésére ezenkívül létezik egy anonim bejelentő rendszer is, amelyen bármely alkalmazott riadót fújhat.

Forrás: Lalibre.be

Salvini szerint az Oroszországra kivetett szankciók kudarcot vallottak

Matteo Salvini, az olasz jobbközép Liga elnöke szerint Oroszország 190 milliárd dolláros haszonra tett szert az Európai Unió által életbe léptetett szankciók következtében. Véleménye szerint az unió elhibázott stratégiát folytatott, amely végül az eredeti tervek ellenkezőjét érte el. Salvini ezért azonnali irányváltást szorgalmaz, szerinte határozottabb és személyre szabottabb lépésekre van szükség. A Liga főtitkára hangsúlyozta, hogy a januártól júniusig eltelt időszakban az oroszok 190 milliárd dolláros haszonra tettek szert, mely egyértelművé teszi, hogy nem Oroszország a szankciók elszenvedője, hanem az olaszok. Salvini azt is hozzáfűzte, mindent megtesznek, hogy változtassanak az általuk helytelennek tartott szankciós politikán. A politikus arról is beszélt, hogy erős összefogás jellemezi az őszi előre hozott parlamenti választásokra készülő jobbközép koalíciót, pártja összehangolt kampányt folytat Giorgia Melonival, az Olasz Testvérek elnökével és Silvio Berlusconival, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnökével, akikhez őszinte barátság fűzi. Az országot sújtó energiaválsággal kapcsolatban elmondta, célja, hogy az energiavállalatok extraprofitjának megadóztatásából nyert bevétellel segítse a közintézményeket. Ellenkező esetben az energiatakarékosságra vonatkozó szigorú szabályozást kell rövid időn belül életbe léptetni.

Forrás: Affaritaliani.it

Borítókép: Matteo Salvini (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.