Lapozó: Jövőre alig növekszik majd a svéd nemzeti össztermék

Közeleg a „Belgium Bearpride”, avagy a mackós testalkatú melegek brüsszeli felvonulása · Éles robbanószert találtak egy táskában a stockholmi belvárosi kultúrfesztiválon · Milliók éhezése várható ősztől Olaszországban · Jövőre alig növekszik majd a svéd nemzeti össztermék

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 23. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg a „Belgium Bearpride”, avagy a mackós testalkatú melegek brüsszeli felvonulása 

Immár 12. alkalommal, szeptember 21–25. között rendezik meg Brüsszelben a Belgium Bearpride hétvégét, amely a nemzetközi Bearpride mozgalom belgiumi állomása. Az öt napon át tartó szivárványos programsorozatra a világ minden tájáról érkeznek mackós testalkatú melegek, hogy együtt ünnepeljék a sokszínűséget, a befogadást, a pozitív testképet és az LMBTQ-egyenlőséget. 

A hétvégét beharangozó belga LMBTQ-hírportál szerint az esemény „változatos büféasztal lesz húsos meleg fiúkkal”. A kiemelt programok között szerepel majd – a mackók hagyományos felvonulásán kívül – a mackószépségverseny is, ahol a résztvevők megválasztják az idei Mister Bear Belgiumot. A megméretésben részt vevő mackókra interneten is lehet szavazni: a hét jelölt fotóját már publikálták a szervezők a Mr. Bear Belgium Facebook-oldalán. 

A Bearpride nemzetközi résztvevőit brüsszeli városnézésre is invitálják majd, amelyen megismerkedhetnek a belga főváros queer utcaművészetével is. A nemzetközi meleg mackók városnézését a fővárosi régió által fenntartott közhasznú társaság, a visit.brussels támogatja. Az idei brüsszeli mackófelvonulás tiszteletbeli vendégei között lesznek majd a lengyel LMBTQ-mackószervezetek és képviselőik.

Forrás: belgiumbearpride.be ,instagram.com , patroc.com , facebook.com , gaytravel4u.com

Éles robbanószert találtak egy táskában a stockholmi belvárosi kultúrfesztiválon

Bombaszakértők vonultak ki egy stockholmi kulturális fesztiválra, mert gyanús táskát találtak a Kungstänggården parkban vasárnap este. Később az egész parkot kiürítették. A rendőrség akkor még nem erősítette meg a bombaveszély gyanúját, de hétfőn este közölték, hogy a belvárosban talált csomagban éles bomba volt. Egyelőre még nem vettek senkit sem őrizetbe az eset kapcsán. A fesztiválon aznap este egy iráni énekes, Ebrahim Hmedi lépett volna fel.

Forrás: Aftonbladet

Milliók éhezése várható ősztől Olaszországban 

Az elszabadult infláció következtében 2,6 millió olasz lesz kénytelen élelmiszersegélyt kérni ősztől. A Coldiretti olasz őstermelő szövetkezet felmérése szerint tömegeket fenyeget az éhezés veszélye Itáliában. Az energiatermékek, az élelmiszer és az üzemanyagok árának együttes megemelkedésével átlagosan 564 euróval ugrik meg a háztartások költsége. – Az orosz–ukrán krízis, valamint a nyári aszály az olasz családok százezreit kényszerítette térdre – jelentette ki az őstermelők szövetségének elnöke, Ettore Pandini. Az élelmiszerek árainak megemelkedése tömegeket kényszerít a szegénykonyhák és az élelmiszercsomagok igénybevételére. Több mint félmillió 15 év alatti kiskorú, háromszázezer nyugdíjas, 81 ezer hajléktalan és 31 ezer mozgássérült vette igénybe az elmúlt időszakban az élelmiszer-juttatásokat. Csak a tésztákra, a kenyér- és gabonafélékre éves szinten 115 euróval, a sajtfélékre 71 euróval, a halakra pedig 49 euróval költenek többet majd az olaszok. A nyári aszály hatmilliárd euró értékű kárt okozott a mezőgazdaságnak, ezt súlyosbítják a megemelkedett energiaárak.

Forrás: agi.it

Jövőre alig növekszik majd a svéd nemzeti össztermék

Gyenge GDP-növekedésre és továbbra is magas inflációval járó recesszióra számít 2023-ra a Svéd Üzleti Kamara. Gazdasági előrejelzésében a szervezet egy pesszimista és egy optimista forgatókönyvet is felvázolt. A borúlátóbb prognózis szerint jövőre igen gyenge, 0,1 százalékos GDP-növekedés várható, ami jelentősen elmarad a kormány nemrégiben bemutatott előrejelzésétől. 

A munkanélküliség ugyanakkor tovább nő, várhatóan az idei 7,7 százalékról 7,9-re emelkedik, ezzel szemben az idénre várt 7,5 százalékos infláció 4,7-re csökkenhet. A derűlátóbb prognózis szerint a GDP jövőre 1,5 százalékkal fog nőni, a pénzromlás mértéke pedig 3,6 százalékra mérséklődik. A szervezet vezető közgazdásza a villamosenergia-piac helyzetében látja a legnagyobb problémát. 

– A határidős árazásokból látni, hogy egekbe fog szökni a már most is elszállt áramár, különösen a déli országrészben – mondta el Olov Daunfeldt. A helyzet nyomást gyakorol a háztartásokra, amelyeknek vissza kel szorítaniuk a fogyasztást, de komoly következményekkel jár a cégekre nézve is. Az energiaigényes vállatok egy része a beruházások elhalasztása, illetve a munkaerő leépítése mellett dönt. 

– Fennáll a veszélye a munkanélküliség növekedésének, sőt a cégek bezárásának vagy áttelepülésének is – vélekedett Daunfeldt. A szakember szerint a választások előtt a pártok igyekeznek megoldási javaslatokat felvázolni, de a többségük rövid távú, kompenzációs alapú, amelyek helyett hosszú távú, strukturális reformokra lenne szükség a villamosenergia-szektorban, aminek nyomán a vállalkozások is kiszámíthatóbban tudnának működni.

Forrás: Affärsliv

Borítókép: Stockholm (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.