Lapozó: Százszázalékos rezsiköltség-emelkedés vár az olaszokra

Átnevelőtáborokba zárná a bűnöző gyerekeket a francia belügyminiszter · Visszatérhetnek munkahelyükre a védőoltást visszautasító olasz pedagógusok · Éjszakára le kell kapcsolni a fényreklámokat Franciaországban · Százszázalékos rezsiköltség-emelkedés vár az olaszokra

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 23. 15:52
null
Bologna, 2020. június 26. A Bartolini olasz csomagkézbesítõ cég bolognai raktára 2020. június 26-án. A vállalat több tucat dolgozójáról kiderült, hogy megfertõzõdött az új koronavírussal. A cégvezetés bezárta a bolognai raktárat, de a tevékenységet nem függesztette fel. MTI/EPA/ANSA/Max Cavallari Fotó: Max Cavallari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átnevelőtáborokba zárná a bűnöző gyerekeket a francia belügyminiszter 

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin Franciaország egyik tengerentúli megyéjében, Mayotte szigetén hozná létre az első olyan korrekciós tábort, amely kiskorú, 10–12 éves bűnözőket szankcionálna és nevelne át. A tábor katonai felügyelet alatt állna. 

A tervet – hivatkozva Emmanuel Macronnak az elnöki kampányprogramjában elhangzott elképzelésére – Darmanin hétfőn jelentette be. Darmanin emlékeztetett, hogy a francia rendőrök Mayotte és Réunion szigetén is egyre gyakrabban kerülnek összetűzésbe 9–12 éves gyerekekkel, akik machétákkal és baltákkal felszerelkezve támadnak a rendőrökre. 

– A bíróságok pedig érthető módon felmentik őket, ugyanis Franciaország nem küld rács mögé gyerekeket – fogalmazott a belügyminiszter. Darmanin azt is közölte, már felkérte az országos rendőrfőkapitányt arra, hogy mérlegelje azoknak a fegyvereknek a bevetését, amelyeket korábban már használtak a Mayotte szigetén kitört zavargásokban. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiskorúak ellen nem fogják alkalmazni ugyanazokat az éles lőfegyvereket, amelyekkel a rendőrökre rontó felnőtt bűnözők ellen védekeznének. Darmanin bejelentése az átnevelő táborról azonnal puskaporos hangulatot keltett a baloldali francia ellenzék táborában. 

A radikális baloldali párt, az Engedetlen Franciaország (LFI) egyik képviselője a Twitteren szegezte a kérdést a miniszternek: „És miért ne inkább egy cayenne-i munkatábort hozzunk létre?”– utalva Francia Guyana egykori hírhedt munkatáborára. „Ez az elmebeteg javaslat sértő Mayotte és a katonaság számára, és támadás a reintegráció ellen. Megdöbbentő és visszataszító”– írta bejegyzésében Bastien Lachaud, a nemzetvédelmi és fegyveres erők parlamenti bizottságának tagja. 

Darmanin ugyancsak a napokban jelentette be, hogy a belügyminisztérium törvényjavaslattal fogja szigorítani a francia állampolgárság kiadását a Mayotte szigetén született gyermekeknek. Ezentúl az egyik szülőnek legalább egy éven keresztül – az eddigi három hónap helyett – tartósan a francia szigeten kell tartózkodnia ahhoz, hogy a születendő gyermek francia állampolgárságot kaphasson.

Forrás: bfmtv.com , bfmtv.com , bfmtv.com ,twitter.com

Visszatérhetnek munkahelyükre a védőoltást visszautasító olasz pedagógusok 

Azok az olasz pedagógusok, akik korábban visszautasították a védőoltást, most újra munkába állhatnak szeptember elsejétől. Az olasz oktatási minisztérium által közzétett rendelet értelmében minden szintű oktatási intézménybe visszatérhetnek az érintett pedagógusok. 

Az Olaszországban szeptember 15-én kezdődő tanévnyitásra így nagyobb hatékonysággal tudnak majd felkészülni az iskolák, elkerülve a tavalyi év kaotikus állapotait. Az oltási kötelezettség feloldásával 3800 pedagógus térhet majd vissza a katedrához. 

Szeptember közepén nyolcmillió iskolás korú gyermek térhet vissza az iskolapadokba. Az oktatási tárca a szájmaszk hordásának kötelezettségét is feloldotta, így három év után újra az orvosi védőeszköz használata nélkül mehetnek az iskolai közösségbe a gyermekek. A betegség terjedésének megakadályozására vonatkozó szabályok továbbra is érvényben maradnak. A 37,5 fokos hőemelkedést, valamint az influenzás tüneteket produkálóknak továbbra is tilos az iskolai közösség látogatása. A tanév során az osztálytermeket kötelező lesz rendszeresen fertőtleníteni, valamint gondoskodni a folyamatos szellőztetésről.

Forrás: ansa.it

Éjszakára le kell kapcsolni a fényreklámokat Franciaországban 

Az energiaátmenetért felelős francia minisztérium hétfőn bejelentette, hogy a nyár végéig egész Franciaország területén korlátozzák majd a köztéri fényreklámok használatát. A település méretétől függően más-más kötelezettségeket írnak elő a hirdetőtáblák tulajdonosainak. A harmonizálás után a kivilágított hirdetőtáblákat azonos feltételekkel kell majd lekapcsolni Franciaország-szerte hajnali egy és reggel hat óra között. Csak a repülőterek és a pályaudvarok mentesülnek majd a korlátozás alól.

Az intézkedést az indokolja – az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatán kívül –, hogy a francia környezetvédelmi és energiagazdálkodási ügynökség adatai szerint egy két négyzetméteres digitális LCD-reklámfelület évente 2049 kilowattóra áramot használ fel, amely – az ügynökség állítása szerint– egy átlagos francia család otthonának a megvilágításához és a háztartási gépek működtetéséhez szükséges éves áramfogyasztásának felel meg.

A hétfőn bejelentett harmonizáció másik területe lesz a fűtött és klimatizált kereskedelmi egységek bejárati ajtajának zárvatartására vonatkozó egységes, országos kötelezettség. Bár az energiaátmenetért felelős francia minisztérium tárcavezetője, Agnès Pannier-Runacher a július 24-i bejelentésében a hirdetőtáblákra és a zárt ajtókra vonatkozó szigorú rendeletét csaknem azonnali hatállyal hirdette meg, a törvényerejű, országos szinten harmonizált és hatályos jogszabály csak szeptember 23-a előtt készül el.

Forrás: bfmtv.com

Százszázalékos rezsiköltség-emelkedés vár az olaszokra

Robbanásszerű drágulások várhatók Olaszországban az őszi és a téli hónapokban. Mario Draghi a legutóbbi sajtókonferenciáján elmondta, hogy bár Itália a nyári hónapokban Németországnál és Franciaországnál is jobban teljesített, szeptembertől nagyon komoly kihívás elé néz. 

A nyaralásból visszatérő olaszoknak százszázalékos rezsiköltség-emelkedéssel kell számolniuk. Az Arera energiaszolgáltatásért felelős hivatal bejelentette, hogy a földgáz ára megduplázódik októbertől. Ez az élelmiszerárak növekedését is okozza majd, akár tízszázalékos drágulással lehet számolni. Nehéz iskolakezdés vár az olaszokra, mert a tankönyvek és iskolaszerek ára is emelkedik. 

A fogyasztóvédelem becslései szerint családonként közel kétezer euróval lesznek magasabbak a költségek a megnövekedett energiaárak miatt. A Mario Draghi vezette kormány az elmúlt hónapokban harmincmilliárd eurós pénzalapot hozott létre a nehéz helyzetbe jutott családok és vállalatok megsegítésére, ez azonban kevésnek bizonyul. Egyre több vállalat kénytelen bezárni vagy a munkarendet az éjszakai órákra átcsoportosítani, amikor alacsonyabb az energia ára. A legnehezebb helyzetben a kohászatok, a porcelán- és üveggyárak vannak, de egyre több tésztagyár is bezár.

Forrás: ilgiorno.it

Borítókép: A Bartolini olasz csomagkézbesítő cég bolognai raktára 2020. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Max Cavallari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.