Az ellenzéki Anze Logar a legesélyesebb a szlovén államfői pozícióra

Borut Pahor jelenlegi elnöknek idén jár le a második mandátuma, így ő nem jelöltethette magát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 08. 12:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) színeiben induló volt külügyminiszter, Anze Logar a legesélyesebb az elnökválasztás október 23-ai első fordulójának megnyerésére Szlovéniában – derült ki a Mediana szlovén közvélemény-kutató cég által a hét végén közzétett adatok szerint.

Az államfői posztért hét jelölt indul, a hivatalos kampány pedig október 20-áig tart. Borut Pahor jelenlegi elnöknek idén jár le a második mandátuma, így ő nem jelöltethette magát.

Az október 3–6. között készült felmérés szerint amennyiben most tartanák az elnökválasztást, Anze Logar az első helyen végezne 23,6 százalékkal. A második helyen Natasa Pirc Musar független jelölt áll 20,4 százalékkal. Őt Milan Brglez európai parlementi képviselő, a Szociáldemokraták (SD) és a legnagyobb kormányzó párt, a Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom közös jelöltje követi 15,3 százalékkal. A további négy jelölt támogatottsága nem éri el az öt százalékot. 

Mivel egyik jelölt sem élvezi a választók több mint ötven százalékának támogatottságát, vélhetően november 13-án második fordulót kell tartani. 

A két héttel ezelőtti felméréshez képest közel változatlan maradt azok aránya, akik Logart támogatnák a választásokon, Natasa Pirc Musar azonban csaknem nyolc százalékpontot veszített népszerűségéből. Eközben az elnökválasztási versenybe később bekapcsolódó Milan Brglez valamivel több mint hat százalékpontot nyert. Brglez az után jelentette be indulását, miután Marta Kos, a Szabadság Mozgalom eredeti jelöltje visszalépett. A Vecer című szlovén napilap egyik elemzésében akkor azt írta: Brglez vélhetően megszerzi Natasa Pirc Musar szavazatait, mivel mindketten a baloldali-liberális blokk támogatására számítanak. 

A szlovén alkotmány értelmében a köztársasági elnök az állam feje és a fegyveres erők főparancsnoka. 

Ő képviseli Szlovéniát az országban és külföldön, visszaküldheti a törvényeket újabb megvitatásra, kiírja a parlamenti választást, átveszi a diplomáciai képviselők megbízó és visszavonási leveleit, kegyelemben részesíthet elítélteket és kitüntetéseket ítélhet oda. Az alkotmány értelmében az elnököt közvetlenül, titkos szavazással, öt évre választják meg az állampolgárok.

Szlovénia 1991-es függetlenné válása óta ez lesz a hetedik elnökválasztás, és az ország ötödik elnökét választják meg. Borut Pahor előtt Milan Kucan volt az egyetlen elnök, aki kétszer tölthette be a köztársasági elnöki posztot, és ő volt az egyetlen politikus, aki 1992-ben és 1997-ben is már a választás első fordulójában meg tudta szerezni a szavazatok több mint felét.

Borítókép: Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) színeiben induló volt külügyminiszter, Anze Logar. (Fotó: Facebook/Anze Logar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.