Egyre több fegyvert tart otthon Szerbia

A Szerbiában gyártott fegyverek ötödét otthon kell tartani, erről fogadott el határozatot a szerb államvezetés. A döntést nem indokolták, de valószínűleg az orosz–ukrán konfliktus áll a háttérben. A balkáni országban hét nagy állami kézben lévő vállalat gyárt fegyvereket, katonai felszereléseket és lőszereket, valamint azok foglalkoznak a katonai technológiai fejlesztésekkel – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 10. 19. 11:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhúzódó háborúra számít Belgrád

Hét és fél hónappal az orosz–ukrán háború kirobbanása után döntött úgy Belgrád, hogy a Szerbiában gyártott fegyverek és katonai felszerelések ötödének az országban kell maradnia. Az erről szóló döntést a hatalmi koalíció pártjai hivatalosan nem indokolták, csak száraz tényként közölték azt.

Szerbiában a katonai felszerelés gyártásának gerincét hét nagy állami vállalat képezi, amelyek fegyverekkel, katonai felszerelésekkel, lőszerekkel és katonai technológiák fejlesztésével foglalkoznak. A Védelmi Minisztérium adatai szerint a balkáni ország 2021-ben ötszázmillió dollár értékben exportált fegyvert, ami harmadával több, mint 2020-ban.

A szerb elnök a minapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy saját kezűleg írta alá a rendeletet, amely szerint az országban gyártott katonai eszközök húsz százalékának Szerbiában kell maradnia.

A válságok idején emelik a harckészültséget, és feltöltik a készleteket

Az államvezetés döntése kapcsolatba hozható az orosz–ukrán háborúval, de az nem külpolitikai vonatkozású határozat. Nem rendkívüli, hogy nagy világválságok idején, akkor is, amikor nincs háború, emelik a harckészültséget, és feltöltik a katonai készleteket

 – mondta a Szabad Európa Rádiónak a szerbiai Védelmi Minisztérium Köztájékoztatási Igazgatóságának volt vezetője, Petar Boskovic.

A mostani döntés nem meglepő, így reagált a határozatra Dragan Sutanovac. A korábbi védelmi miniszter megerősítette, hogy nem csak most nagy az érdeklődés a Szerbiában gyártott fegyverekre. Több mint egy évtizeddel ezelőtt is óriási volt a kereslet a katonai felszerelésekre, mindez 2007 és 2012 között történt, amikor még ő volt a tárcavezető. Mint fogalmazott, akkoriban a gyárak azt kérték az államtól, hogy engedélyezzék számukra, hogy az összes hazai gyártású felszerelést külföldre vihessék.

Sutanovac szerint a mostani döntéssel a szerb államvezetés azt akarja megakadályozni, hogy saját katonaságában lépjen fel fegyverhiány.

Az erről szóló rendelet biztonságpolitikai szempontok alapján született, összhangban a mostani geopolitikai helyzettel. Célja, hogy a termelés ne kerüljön külföldre, és megakadályozza a szerb fegyveres erők esetleges forráshiányát

 – nyilatkozta a volt miniszter.

Szerbia fegyvereket árul, de Ukrajnának nem ad

A világban uralkodó válság és az elhúzódó háború arra sarkallja az országokat, hogy minél több katonai felszerelést és eszközt vásároljanak. Szerbia emiatt a mostani húszszázalékos korlátozás ellenére is jelentős bevételi forráshoz jutott. Belgrád úgy véli, hogy növelheti az eladott fegyverek számát, ennek köszönhetően pedig pluszpénzhez juthat. Aleksandar Vucic október elején úgy fogalmazott, hogy az állam több száz millió eurót fordít majd a szektor modernizálására.

Az általunk gyártott lőszereket három nap alatt eladhatjuk. Minden gránátunknak, bombánknak és rakétánknak tíz-tíz vevője van

 – mondta Vucic még augusztus közepén, amikor Belgrádban a Katonai Akadémián tartottak bemutatót.

A szerb államfő azt azonban nem részletezte, hogy kik érdeklődnek a szerb fegyverek vásárlása iránt. Korábban viszont kijelentette, Szerbia nem küld fegyvert Ukrajnába, és nem engedi meg, hogy területén keresztül fegyvereket szállítsanak az országba.

Borítókép: (Fotó: Szerb Védelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.