Lapozó: Az ukrán energiaszektor elleni támadások hatással lesznek a nemzetközi tartalékokra

Kezelhetetlenné váltak a kolduló turisták Luxemburgban · Újabb migránstömegek érkeznek Olaszországba · A transztörvény eltörlését ígéri a spanyol jobboldal a választópolgároknak · Ukrán Nemzeti Bank: az energiaszektor elleni támadások hatással lesznek a nemzetközi tartalékokra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 21. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezelhetetlenné váltak a kolduló turisták Luxemburgban

Már az igazságügyi minisztériumot és a bevándorlási igazgatóságot is bevonná a bűnbandákban kéregető hordák ellen indított harcba Luxemburg főváros polgármestere, Lydie Polfer.

A királyságban már évek óta jól ismert jelenség a koldusturizmus. Az utóbbi időkben azonban a főváros egyes kerületeit, különösen az üzleti negyedek utcáit ellepték a Luxemburgba szervezett csoportokban és kizárólag koldulási céllal érkező külföldi egyének. A főváros minden szegletén felbukkanó agresszív kéregetők kifejezetten az idősebb férfiakat és nőket veszik célba, s ha nem kapnak alamizsnát, azonnal támadásba lendülnek: sértegetik vagy meg is támadják a járókelőket, ismertette az aggasztó helyzetet a városvezető. A luxemburgi polgármester elismerte, hogy maga is támadás célpontjává vált négy hónappal ezelőtt: amikor nem adott pénzt egy koldusnak, az egy egész doboznyi pattogatott kukoricát öntött az arcába. Polfer ugyanakkor kifejtette, hogy a probléma nagyon összetett, ezért a megoldás nem egyszerű. A koldusokat gyakran szervezett bűnbandák irányítói hurcolják Luxemburg területére, hogy nekik keressék a pénzt, ezért a kéregetők maguk is áldozatok. A koldusok többnyire visszautasítják a hatóságok által felajánlott segítséget, például a biztonságos, fedett szállásokat. Inkább közparkokban, lakóházak ajtajában vagy templomok környékén alszanak. A közbiztonságot veszélyeztető szempontokon kívül az utcán élő hordák közegészségügyi kockázatot is jelentenek: miután a rendőrség elszállítja őket az utcáról, szemét és mocsok marad utánuk. Egy júliusban elfogadott új törvény már lehetővé tette, hogy a rendőrök eltávolítsák a koldusokat az utcákról. Eddig reggelente gyűjtötték be őket, a polgármester a hét elején azonban arra kérte a rendőrséget, hogy ezentúl már esténként is tegyék meg ugyanezt. Az illetékes hatóságnak pedig az lesz ezentúl a feladata, hogy szankcionálja is a fülön csípett kéregetőket.

Forrás: 5minutes.rtl.lu

Újabb migránstömegek érkeznek Olaszországba

Az elmúlt huszonnégy órában újabb 700 bevándorló érkezett Itáliába a Földközi-tenger migrációs folyosóján keresztül. A lampedusai befogadóközpontban már 1100-an vannak összezsúfolva, holott eredetileg 350 fő befogadására lenne alkalmas a létesítmény. A migrációs nyomás folyamatos, csütörtökön összesen tizenegy kikötést regisztráltak az olasz parti őrség munkatársai.

Szokatlanul sok afrikai migráns érkezett az elmúlt időszakban Szardínia szigetére és Calabriába is. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta közel 77 ezer illegális bevándorló lépte át Olaszország határát, az előző év ugyanezen időszakában 50 ezer volt a számuk. Sajtóbeszámolók szerint idén duplájára nőtt a Lampedusa szigetére érkezők és menedékkérelmet benyújtók száma. Míg 2021-ben több mint 2500-an kötöttek ki a szigeten, addig idén több mint 4500-an. Az érkezők nagy része benyújtotta nemzetközi menedékkérelmét, míg a többiek az ország területének elhagyására felszólító parancsot kaptak, melyet azonban csak ritkán teljesítenek.

Forrás: ilgiornale.it

A transztörvény eltörlését ígéri a spanyol jobboldal a választópolgároknak

A Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo szerint a 16 éveseknek szabad nemváltási jogot biztosító törvény szövege komolytalan, ráadásul sérti a nők és a gyermekek jogait, ami ellentétes az alapelvekkel és ki is gúnyolja azokat. A szélsőbaloldali vezetésű egyenlőségi minisztérium törvényét tavaly nyáron fogadta el a parlament, azóta fokozatosan haladt a parlamenti szavazáshoz vezető útján, viszont néhány hónapja megakadt a procedúra. Ezen a héten volt a határidő, ameddig be lehetett nyújtani hozzá a javaslatokat, viszont a szocialista kormány a jobboldallal együtt a határidő meghosszabbítására szavazott. A koalíciós partner, az Unidas Podemos ezt a törvény blokkolásaként könyvelte el és követelte azonnali elfogadását, az LMBTQ-kollektíva pedig egy demonstrációt is összehívott szombatra, hogy harcoljon a transzjogokért. Feijóo hangsúlyozta: ha a kongresszus végül mégis elfogadja a törvényt, mindenkit biztosít arról, hogy kormányra kerülése esetén azonnal visszavonja azt, mert szerinte ez a jobboldal kötelessége. A pártvezér úgy véli: nem normális az, hogy kiskorúak hormonokat szedhetnek, visszafordíthatatlan műtéteken eshetnek át vagy papíron nemet válthatnak a szüleik beleegyezése nélkül. Arról is beszélt, hogy nem érti a szocialisták lépéseit, akik először elfogadják a törvényt, majd késleltetik a parlamenti szavazást, vállalva a konfliktust szélsőbaloldali partnerükkel. Úgy fogalmazott: nem tudja, hogy az egymásnak feszülés csak látszólagos vagy valóban kétségeik vannak a transztörvénnyel kapcsolatban.

Forrás: vozpopuli.com

Az ukrán energiaszektor elleni támadások hatással lesznek a nemzetközi tartalékokra

Az ukrán energiaipar elleni orosz támadások a valutapiacot és a valutatartalékokat is érintik – nyilatkozta az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnökhelyettese, Szerhij Nyikolajcsuk október 20-án, csütörtökön.

A villamosenergia-rendszerek károsodása miatt az Ukrán Nemzeti Bank az év negyedik negyedévére vonatkozó GDP-előrejelzését sem javította.

„Kénytelenek voltunk feltételezni, hogy a téli szezonban alkalomszerű áramszünetek lesznek országszerte. Ráadásul a támadások további kockázatokkal járnak. Továbbá azt is feltételeztük, hogy a villamosenergia-export leghamarabb a jövő év közepétől indulhat újra” – mondta a tisztségviselő. Hozzátette, a kialakult helyzet Ukrajna devizapiacát is érinteni fogja.

„Ez hatással lesz a devizapiacra, növeli az NBU-beavatkozások szükségességét és érinti a nemzetközi tartalékokat, de a helyzet továbbra is ellenőrzés alatt áll, és a tartalékot biztonságos szinten tudjuk tartani” – tette hozzá Nyikolajcsuk.

Forrás: ua.korrespondent.net

Borítókép: Az Ukrán Nemzeti Bank elnökhelyettese, Szerhij Nyikolajcsuk (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.