Lapozó: Gázvezeték helyett zöld energiafolyosó épül Európában

Dán mintára az új svéd kormány is börtönhelyeket bérelne külföldön · Készen áll a kormányzásra az olasz jobbközép koalíció · Hadrafoghatóságukról küld fiatalkorúaknak levelet a svéd hivatal · Midcat-gázvezeték helyett zöld energiafolyosó épül Európában.

Magyar Nemzet
2022. 10. 21. 15:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönhelyeket bérelne külföldön a svéd kormány

Svédország börtöneiben a fogvatartottak száma meghaladja a férőhely-kapacitást, a helyzet pedig egyre rosszabb az évről évre rekordot döntő bűnelkövetések miatt. A héten hivatalba lépett új kormány bejelentette, hogy megvizsgálja az elítéltek külföldi elhelyezésének lehetőségét a megnövekedett igény miatt. 

Az elgondolás nem újszerű, korábban Norvégia is bérelt helyeket Hollandiában, tavaly decemberben pedig a dán szociáldemokrata kormány döntött úgy, hogy mintegy háromszáz, elsősorban migrációs hátterű, kitoloncolandó bűnelkövető részére bérel börtönhelyeket Koszovóban. 

A döntés hátterében az állt, hogy akárcsak Svédországban, Dániában sincs megfelelő számú börtönférőhely. Az elképzelés másik része pedig az, hogy az elítélteket büntetésük letöltése után közvetlenül onnan lehetne visszaküldeni származási országukba. 

Az eredeti tervek szerint 2023 első negyedévében kezdték volna meg az elítéltek átszállítását, addig kellett volna a délkelet-koszovói börtönt dán elvárások szerint átépíteni, illetve a személyzetet kiképezni. 

Több emberjogi és szakszervezet is tiltakozott az elképzelés ellen, és a finanszírozás körül is merültek fel problémák. Az elsődleges kérdés az volt, hogy mi lesz a fogvatartottak családlátogatási jogával. Ki fogja megszervezni és finanszírozni az utazását és ott-tartózkodását a Dániában maradt családtagoknak? 

De jogi kérdések is felmerültek, például hogy melyik büntetőjog alkalmazandó a börtönben elkövetett testi sértés esetén, a dán vagy a koszovói. A jogvédők rámutattak, hogy a norvég és a dán megállapodás közötti döntő különbség az, hogy Hollandiát – Koszovóval ellentétben – köti az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az ENSZ-nek a kínzás tilalmáról szóló egyezménye. 

Szeptemberben a dán kormány kénytelen volt bejelenteni, hogy a folyamatot ideiglenesen leállították. A döntés oka elsősorban az, hogy a megállapodás mögé csatlakozott pártok nem értettek egyet a finanszírozásban. 

Most több mint 200 millió dán korona hiányzik a jövő évi költségvetésből ahhoz, hogy megvalósuljon a beruházás. Mattias Tesfaye dán igazságügyi miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy a folyamatot csak ideiglenesen állították le. A Dagens Nyheter napilap megkérdezte a dán büntetés-végrehajtási dolgozók szakszervezetének elnökét a svéd ötletről. 

A szakszervezet szerint a dán elképzelésről már beigazolódott, hogy „egy katasztrófa”, így Bo Yde Sorensen azt javasolja az új svéd kormánynak, hogy ne vágjon bele ebbe a projektbe, mert szerinte habár papíron egyszerűnek tűnik, de a valóságban nagyon bonyolult. 

Forrás: Dagens Nyheter

 

Készen áll a kormányzásra az olasz jobbközép koalíció

A szeptember 25-ei előre hozott olasz választásokon a legtöbb szavazatot megszerző Giorgia Meloni bejelentette, készen áll a kormányalakításra, elkészült a miniszterek névsora. Péntek délelőtt a jobbközép koalíció tagjai és a delegációt vezető Giorgia Meloni a Quirinale elnöki palotában találkozott Sergio Mattarella köztársasági elnökkel. 

„Minden a legnagyobb rendben ment” – nyilatkozott a konzultációt követően Meloni a sajtó munkatársainak. „Alig várom, hogy szavak helyett a tettek mezejére lépjünk. Végre munkába kezdhetünk” – mondta lelkesen Matteo Salvini az államfő meglátogatását megelőzően. 

A politikai hagyomány szerint az államfő kormányalakításra kéri fel a jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjét, melyre akár a délutáni órákban is sor kerülhet. „Az ország előtt álló összetett krízishelyzet megköveteli, hogy minél előbb elkezdhesse munkáját az új kormány” – hangsúlyozta Meloni. Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi megbékélésének egyértelmű jele, hogy a konzultáció során egyedül Meloni tárgyalt az államfővel. 

„A kormánykoalíció elengedhetetlen részei vagyunk, teljes az egység” – kommentálta a helyzetet Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország! elnöke. 

Forrás: ilmessaggero.it, ilgiornale.it

 

Hadrafoghatóságukról küld fiatalkorúaknak levelet a svéd hivatal

Több mint százhúszezer levelet küld ki a svéd Közösségvédelmi és Készültségi Hivatal (MSB) azon fiataloknak, akik idén töltik be a 16. életévüket, azzal a tájékoztatással, hogy háború idején honvédelmi szolgálatra hívhatják be őket. 

Eddig még sohasem fordult elő, de a svéd honvédelmi törvény értelmében egy esetleges háború vagy háborús veszély esetén fiatalkorúak is behívhatók honvédelmi szolgálatra. A fiatalkorúak étel- vagy vízosztásban, illetve információszolgáltatásban vehetnek részt. 

A tinédzserek postaládájába a következő héten megérkező levélben a kríziskészültségről, illetve a polgári védelemről olvashatnak a fiatalok, valamint egy, a témában született novella is helyet kap a küldeményben. 

Forrás: SVT

 

Gázvezeték helyett zöld energiafolyosó épül Európában

Zöld energiafolyosóval helyettesítik a Midcat-gázvezetéket, ebben állapodott meg egymással Spanyolország, Franciaország és Portugália. Az új projekt ugyanazon az elven alapul majd, mind eredetileg a Midcat, vagyis az Ibériai-félszigetet fogja összekötni Franciaországgal, rajtuk keresztül pedig az európai energiapiaccal, ugyanakkor a vezeték elkerüli a Pireneusokat. 

A Barcelona és Marseille közötti alternatív gázvezeték a BarMar nevet viseli majd, és gáz, illetve zöldhidrogén szállítására is alkalmas lesz. Párizs mindvégig tartotta magát korábbi elveihez, miszerint a Midcat-gázvezeték sem gazdaságilag, sem környezetvédelmi szempontból nem életképes és nem jelent megoldást a jelenlegi energiaválságra sem. 

Emmanuel Macron kormánya szerda este továbbra is nemmel szavazott a Midcatra, és a zöldenergia mellett tette le voksát. Néhány órával később a spanyol miniszterelnök Brüsszelben 180 fokos fordulatot vett és közölte, hogy támogatja a francia projektet. Pedro Sánchez kiemelte, hogy a megállapodás azt a kötelezettségvállalást is tartalmazza, hogy Spanyolország és Portugália további összeköttetést épít ki Celourico de Beira és Zamora (CelZa-vezeték) városok között, így a teljes félsziget rá tud kapcsolódni az európai rendszerre. 

Szerintük a három ország közötti együttműködés elfogadása egyben egy szolidaritási kötelezettségvállalás is Európa többi részével. A három ország vezetője úgy döntött, hogy decemberben ismét találkoznak, hogy döntsenek a BarMar megvalósításával kapcsolatos részletekről, köztük a finanszírozási lehetőségekről is. 

Forrás: abc.es

 

Borítókép: Az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.