Lapozó: Az EU-csúcs napján Belgium-szerte tiltakoznak a szakszervezetek az energiaárak miatt

Az új svéd miniszterelnök kész Ankarába utazni a NATO-csatlakozás érdekében. Több tonna cseppfolyósított földgáz sodródik a Földközi-tengeren. Spanyolországban a hajléktalanok fele 45 év alatti. Az EU-csúcs napján Belgium-szerte tiltakoznak a szakszervezetek az energiaárak miatt.

2022. 10. 20. 15:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új svéd miniszterelnök kész Ankarába utazni a NATO-csatlakozás érdekében

A három napja megválasztott svéd miniszterelnök csütörtökön találkozott a NATO brüsszeli főhadiszállásán a szervezet főtitkárával. Ulf Kristersson a megbeszélést követően azt nyilatkozta, hogy Jens Stoltenberggel Svédország NATO-pályázatáról, valamint a térség biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak. Hangsúlyozta, hogy a kormányváltás nem befolyásolja a folyamatban lévő csatlakozást, ugyanis Svédországban széles körű konszenzus van a védelmi szövetséghez való csatlakozás szükségességéről, és a maga részéről is mindent meg fog tenni, hogy biztosítsa a feltételek teljesülését. „Követni fogjuk a NATO alapszabályát, beleértve a nukleáris fegyverekről szóló doktrínát is. Mindig gondoskodni fogunk Európa biztonsági rendjének fenntartásáról, továbbá NATO-tagságunk Svédország kül- és biztonságpolitikájának központi részévé válik” – mondta el Kristersson. Hozzátette: „készen állok arra, hogy mielőbb Ankarába menjek, már érdeklődtünk török barátainknál, hogy milyen menetrend szerint folyjon a találkozó” – mondta. A NATO-főtitkár üdvözölte azokat az intézkedéseket, amelyeket Svédország tett annak érdekében, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyeket Törökország Svédország számára támasztott a svéd–finn NATO-tagság jóváhagyása érdekében.

 

Eddig a NATO harminc tagállamából 28 ratifikálta Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét, a két fennmaradó ország Magyarország és Törökország. Ez utóbbi az egyetlen NATO-tag, amely nyíltan és folyamatosan kifogásolja Svédország védelmi szövetségbe történő belépését.

 

A júniusi madridi NATO-csúcson Svédország, Finnország és Törökország kétoldalú megállapodást írt alá, miszerint Törökország megnyitja a kaput a skandináv országok előtt, amennyiben megfelelnek bizonyos feltételeknek. Ide tartozik például a kiadatások végrehajtása. Az elmúlt héten Recep Tayyip Erdogan úgy nyilatkozott, hogy Finnország csatlakozásának irányába nem támaszt a továbbiakban akadályokat, ugyanakkor kiemelte, hogy Svédországban továbbra is szabadon tüntethetnek terrorszervezetek, ülhetnek a parlamentben terroristák, ami miatt nincs helye az országnak a NATO-ban.

Forrás: SVT, Svenska Dagbladet

Több tonna cseppfolyósított földgáz sodródik a Földközi-tengeren

Csütörtök reggel harminc LNG-vel teli hajót várakoztattak a spanyol tengerparti szakaszokon kirakodásra, mert az újragázosító terminálok túl vannak terhelve. Az orosz gáz hiánya miatt Európa kénytelen az alternatív források felé fordulni, és mivel Spanyolországban található a legtöbb átalakító terminál, oda viszik a legtöbb szállítmányt. Azzal azonban nem számoltak, hogy a nagy mennyiségű rendeléssel túlterhelik az átalakító üzemeket, amelyek nem képesek ennyi LNG-t kirakodni.

 

Olyannyira nem tudnak megbirkózni a szállítmány mennyiségével, hogy az országos gázhálózat üzemeltetője, az Enagás arra figyelmeztetett, a rendkívüli helyzet miatt elképzelhető, hogy november 1-jéig felfüggesztik a szállítmányok fogadását.

 

Spanyolországnak összesen hat újragázosító terminálja van számos kirakodási ponttal, melyekből viszont már csak hat elérhető, ami a várakozó hajók ötödének fogadását teszi csak lehetővé. A helyzetet súlyosbítja, hogy a dél-európai országban jelenleg is szokatlanul meleg az időjárás, emiatt jelentősen csökkent a belföldi gázfogyasztás. Ha a probléma nem oldódik meg, a hajóknak Európán kívüli alternatív kikötőket kell keresniük a kirakodásra.

Forrás: eleconomista.es

Spanyolországban a hajléktalanok fele 45 év alatti

Spanyolországban a jelenleg utcán élők negyven százaléka több mint három éve hajléktalan, tízből hatan pedig depressziós tünetekkel küzdenek, mindezek mellett a fedél nélküliek fele 45 év alatti – derült ki az országos statisztikai intézet friss jelentéséből. Emellett az elmúlt évtizedben közel négy ponttal nőtt a hajléktalan nők aránya is az országban. Ezt a növekedést a 18 és 29 év közötti fiatalok körében is rögzítették: 2012-ben még 4434 ember élt az utcán ebből a korosztályból, 2022-ben viszont már 6036-an vannak ebben a helyzetben.

 

Az intézet által begyűjtött adatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik gazdasági nehézségekkel küzdő otthonban nőttek fel, elvesztették valamelyik családtagjukat, vagy valamelyik szülőjük tartós munkanélküliségben szenvedett, megsokszorozza a hajléktalanná válás lehetőségét felnőttkorukban.

 

A statisztika a húszezer fősnél népesebb települések adatait tárja fel. Ezeken a helyeken a befogadóközpontokban nyilvántartott hajléktalan emberek száma 24,5 százalékkal emelkedett meg, 22 938 főről 28 552-re nőtt a számuk az elmúlt tíz év alatt. A spanyolországi fedél nélküliek 76 százaléka legalább középfokú végzettségű, de rengetegen tanultak a felsőoktatásban is.

Forrás: 20minutos.es

Az EU-csúcs napján Belgium-szerte tiltakoznak a szakszervezetek az energiaárak miatt

A csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozó első napján Belgium minden régiójában – Flandriában, Vallóniában és Brüsszelben is – szimbolikus megmozdulásokkal tiltakoznak a belga szakszervezetek az energiaszektor szereplőinek kolosszális extraprofitja és a megfizethetetlen energiaárak miatt. Flandriában az együttműködő szakszervezetek aktivistái hideg levest osztanak Mechelen és Ghent városában. „A hideg leves szimbolizálja azt, hogy ha leállítják az otthonok fűtését, akkor a belga családok hamarosan már az ételt sem fogják tudni megmelegíteni” – nyilatkozta az egyik szervező. Egy másik flamand településen, Hasseltben a kihűlt testeket szimbolizáló vörös kesztyűket osztanak ki a járókelők között, Flamand-Brabant tartomány több részén pedig az otthonokban viselt télikabátokat jelképező ruhafogasokat akasztanak a házak bejáratára az aktivisták.

 

A vallón területeken a helyközi buszjáratokat működtető TEC vállalat dolgozói és az összes szakszervezet sztrájkot hirdetett csütörtökre. Brüsszelben a keresztény és a szocialista szakszervezeti szövetségek csütörtökön együtt demonstrálnak az uniós intézmények épületei előtt.

 

A résztvevők azt követelik az Európai Unió és Belgium vezetésétől, hogy adóztassa meg a példa nélküli extraprofitot termelő energiavállalatokat, blokkolja az energiaárakat, valamint Belgiumban helyezze a kormány felügyelete alá az energiaszektort. „A családok számára bebizonyosodott, hogy az energiapiac liberalizációja teljes kudarc” – fogalmazott az általános munkaügyi szakszervezeti szövetség, az FGTB képviselője. November 9-én a szakszervezetek még tovább mennek: az FGTB általános, országos sztrájkra hívja a belgiumi munkavállalókat, a megmozdulásban a keresztény és a liberális szakszervezeti szövetség is részt vesz majd.

Forrás: lalibre.be

Borítókép: Nonprofit szervezetek tiltakozó megmozdulása Brüsszelben, az uniós csúcs helyszínén (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.