Lapozó: Finnország kerítést épít az orosz határra

Csökken a belföldi turizmus Franciaországban az energiaárak és az országos üzemanyaghiány miatt · Jelentősen csökkent a svéd áramfogyasztás · Több száz megafont vásárol a Spanyolország egy esetleges nukleáris támadás figyelmeztetésére · Finnország kerítést épít az orosz határra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 19. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken a belföldi turizmus Franciaországban

Franciaországban átlagosan 19 százalékkal esett vissza az őszi szünet idejére igényelt belföldi szállásfoglalások száma az olajfinomítók és üzemanyagraktárak dolgozóinak elhúzódó sztrájkja, valamint az országos üzemanyaghiánnyal súlyosbított energiaár-válság miatt. Az elmúlt év adataihoz képest mért mérséklődés az ország minden népszerű üdülőkörzetét érinti. 

A tengerparti térségekben átlagosan húsz százalékkal kevesebb foglalás érkezett. A legnagyobb csökkenést a dél-atlanti régióban regisztrálták, itt 37,3 százalékkal esett vissza a szállásfoglalások száma, ezt követi a Földközi-tenger partján lévő Languedoc régió 30,2 százalékos csökkenéssel, illetve a Vendée-Charente körzetek 28,9 százalékos mérséklődéssel. 

Az ugyancsak népszerű tengerentúli megyékbe 31,9 százalékkal csökkent a franciák utazási kedve. A felmérés szerint a turisztikai kedv hanyatlása mögött két tényező húzódik meg: a 2022-ben elszabadult üzemanyagárak, valamint az olajipari dolgozók sztrájkja miatt kialakult országos üzemanyaghiány. 

A franciák azért mondanak le idén a megszokott őszi kiruccanásukról, mert attól tartanak, hogy már aranyáron sem jutnak üzemanyaghoz a franciaországi benzinkutaknál. A felmérés szerint ezért az őszi szünetben csak a francia vasutak által jól kiszolgált városokban nőtt a foglalások száma: La Rochelle-be 29,2 százalékkal, Saint Malo-ba 28,1 százalékkal, La Baule-ba 26,3 százalékkal, Annecy-ba 25 százalékkal és Nizzába 19,1 százalékkal több francia turista érkezik az idei őszi szünetre, mint 2021-ben. 

Forrás: bfmtv.com

 

Jelentősen csökkent a svéd áramfogyasztás

Elsősorban a magas áramáraknak köszönhetően a svéd háztartások jelentősen csökkentették villamosenergia-fogyasztásukat, ez derül ki a svéd állami hálózati szolgáltató, a Svenska kraftnät adataiból. A szeptemberi számok szerint a teljes villamosenergia-felhasználás 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, ugyanakkor a háztartások esetében ez a szám lényegesen magasabb. 

Ez utóbbiaknál a 18 százalékkal mérséklődött az áramfogyasztás, míg az ipari és egyéb fogyasztóknál összességében egyszázalékos emelkedés látható. A legnagyobb csökkenés, mintegy húszszázalékos, az ország déli, 4-es szolgáltatási területén tapasztalható, ami a szolgáltató szerint bizakodásra ad okot, ugyanis ezzel jelentősen csökken a télire jósolt áramkimaradások esélye. 

A Svenska kraftnät nemrégiben arról számolt be, hogy Svédország importszükséglete 36-ról 149 órára nőtt, mivel a Ringhals 4 atomreaktort a nyári karbantartást követően műszaki hiba miatt nem lehetett újraindítani, és az január 31-e előtt nem is tehető meg. 

A Svenska kraftnät stratégiai műveleti vezetője pozitívan értékelte a friss adatokat. „Ha úgy számolunk, hogy a Ringhals 4 egész télre üzemen kívül marad, de a szeptemberi csökkentett szint fennmarad, akkor 30 körülin tartható azon órák száma, amikor a téli hónapokban az importtól függünk” – mondta el Erik Ek. 

Hozzátette, hogy ha a reggeli és esti csúcsok alatti fogyasztás egy része áthelyezhető más napszakokra, akkor az tovább csökkentheti az áramhiány kockázatát. 

Forrás: Svenska kraftnät

 

Több száz megafont vásárol Spanyolország egy esetleges nukleáris támadás figyelmeztetésére

A spanyol belügyminisztérium 400 hangosbemondó eszközre adott le megrendelést egy sevillai cégnek 64 ezer euró értékben. A hivatalos spanyolországi protokoll szerint az ilyen jellegű vészhelyzetek esetén az atomerőművektől kevesebb mint 10 kilométeres körzetben élő lakókat a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban, valamint összehangoltan kell tájékoztatni. 

Az ibériai országban összesen öt atomerőmű működik különböző régiókban, egy közülük Madrid, egy másik Valencia mellett. A spanyol kormány szerint nagyon valószínűtlen, hogy bármilyen nukleáris csapás történjen az ország területén, ugyanakkor mindenképpen teljesíteni akarják a biztonsági előírásokat egy lehetséges veszélyhelyzet megfelelő kezelése érdekében. 

Forrás: vozpopuli.com

 

Finnország kerítést épít az orosz határra

Az orosz–finn határ jelenleg egy tíz méter széles tisztás, ahol a megfigyelést, illetve a védelmet elsősorban technikai eszközökkel, például kamerák használatával oldják meg. Szeptember végén a finn parlament már tárgyalt a szóban forgó határszakaszról, mivel a hatóságok értékelése szerint felmerült annak a veszélye, hogy a finn–orosz határt nagy számban lépik majd át illegálisan az orosz állampolgárok, miután a hivatalos határátkelőket lezárták az orosz turisták részére. 

Ennek megelőzésére a finn parlamenti pártok kedden meg is állapodtak abban, hogy megépítik a kerítést az ország keleti határára. A munkát néhány kilométeres kísérleti határkerítés építésével kezdik, majd a több mint 1300 kilométer hosszú határon 130–160 kilométeren valósítják meg a határzárat. 

Az elképzelés szerint olyan helyekre építik meg a műszaki akadályt, ahol a legkönnyebb engedély nélkül átlépni a határt, mindenekelőtt az ország délkeleti részén. A munka becslések szerint négy évig is eltart, és több száz millió euróba kerül. 

Hogy pontosan hogyan fog kinézni a kerítés, azt a határőrség egy grafikán szemléltette, melyen egy öt méter magas fém kerítéssor látható, amelynek tetején pengés dróttekercsek, térfigyelő kamerák és lámpák figyelhetők meg. 

Forrás: Hufvudstadsbladet, Yle

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.