Lapozó: Ukrajna szerint Irán továbbra is fegyvereket szállít Oroszországnak

Spanyolországban egy száz százalékban önfenntartó falu épülhet · Ukrajnát kilenc rakéta- és harminckilenc légicsapás ért egy nap alatt · Ötven méter hiányzik az Északi Áramlat 1 vezetékből · Ukrajna szerint Irán fegyvereket szállít Oroszországnak.

Magyar Nemzet
2022. 10. 18. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban egy száz százalékban önfenntartó falu épülhet

A Málaga provinciában található Benarrabá úttörő szerepet tölthet be, miután úszó fotovoltaikus paneleket helyezne el a víztározóiban, hogy ezzel megtermelje a mintegy 500 lakosának ellátásához szükséges energiát. Az önkormányzat már csak az autonóm régió hatóságainak jóváhagyására vár, majd belevág a megvalósításba. Benarrabá az úszó paneleken kívül extra napkollektorokkal is kiegészítené az épületeket, hogy még több áramot termelhessen. Emellett már korábban üzembe helyeztek három fotovoltaikus panelt, amelyek közül egy lehetővé tette az iskola önellátását, a másik kettő pedig az extra áramköltségek visszaszorítására hivatott a helyi ivóvíz-szivattyúzó állomáson. Silvestre Barroso polgármester elmondta: minden lakójukat be akarták avatni új terveikbe, ezért alig egy hónapja gyűlést tartottak, amelyen részletesen ismertették a projektet. Az ott élők rendkívül lelkesek voltak és támogatásukról biztosították a városvezetést annak érdekében, hogy megvalósulhasson jövőbeli energiaközösségük. A polgármester szerint a megújuló energia nagyfokú használatát mindenki megérzi majd, hiszen a villanyszámlák rendkívüli mértékben csökkenni fognak. Barroso véleménye az, hogy sok andalúz település másolni fogja az ötletüket, mivel ez rendkívül vonzó lehetőség a jelenlegi energiaválság idején. Ráadásul a spanyol kormány múlt héten bejelentett energiatakarékossági tervének része a megújuló energia támogatása és az önfenntartás is, ennek érdekében nagyobb mértékben támogatnak majd minden ilyen típusú kezdeményezést.

Forrás: 20minutos.es

Ukrajna: kilenc rakéta- és harminckilenc légicsapás egy nap alatt

Az ukrán katonai vezérkar hangsúlyozta, hogy az elmúlt 24 óra leforgása alatt több mint 25 települést támadtak meg az oroszok. Október 17-én a megszállók kilenc rakéta- és 39 légicsapást mértek Ukrajnára, mintegy 30 támadást hajtottak végre több rakéta meghajtású gránáttal, illetve kamikaze drónokat is bevetettek – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának esti összefoglalójában.

Több mint 25 település területe került az ellenséges tűz alá. Köztük Kijev, Zaporizzsja, a Harkivi régióban található Kozacsa Lapány és Sztrilecs települések; Krasznohorivka, Terny, Szoledár és Marjinka (Donyecki terület), továbbá Biloghirka (Herszoni régió); valamint Vinnyica, Dnyipropetrovszk, Mikolajiv és Szumi régió más települései. A kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy jelenleg is folyamatban van a fehérorosz fegyveres erők államhatár védelmében részt vevő egységeinek tervezett rotációja. Ezenkívül továbbra is fennáll a rakéta- és légicsapások veszélye, valamint a kamikaze drónok bevetése Fehéroroszország területéről.

Forrás: ua.korrespondent.net

Ötven méter hiányzik az Északi Áramlat 1 vezetékből

A svéd Expressen napilap kedden képeket jelentetett meg a sérült Északi Áramlat 1 vezetékről, amelyek azután készültek, hogy a parti őrség pénteken átrepülte a területet és megállapította, hogy megszűnt a buborékfeláramlás a víz felszínére. Az újság szerint a Richter-skála szerinti 2,3-as robbanás érhette a létesítményt, ami olyan erős volt, hogy azt a Svéd Nemzeti Szeizmikus Intézet bemérte Uppsalában. Az Expressen egyik fotóján az Északi Áramlat 1 vastag betonerősítésű acélcsővének maradványai láthatók, amely 80 méter mélyen fekszik a Balti-tengerben, és amiből legalább ötven méter hiányzik. A napilap azt is leírja, a cső egyes részein egyenes élek vannak, más részein pedig a fém erősen deformálódott. Az Északi Áramlat 1-nél és 2-nél történt incidensek súlyos szabotázsnak minősülnek. A svéd előzetes nyomozást Mats Ljungqvist államügyész vezeti a nemzetbiztonsági osztályon, mivel a feltételezett bűncselekmény „részben svéd érdekek ellen irányulhat”, áll az ügyészség közleményében.

Kedd reggel a koppenhágai rendőrség, a PET titkosszolgálat és a dán védelem bejelentette, hogy vizsgálataik kimutatták, hogy több erős robbanás okozta a gázvezetékek károsodását –, számolt be róla a dán TV2. A rendőrség, a hírszerző szolgálat (PET) és a honvédség közös közleménye szerint a gázvezetékek sérülésének felfedezése óta párhuzamosan több nyomozás is indult, és azok mind megerősítették a feltételezést, hogy szándékos robbantás okozta azokat. Többek között a dán és a norvég haderő is segítette a nyomozást. A dán rendőrség szerint az, hogy Svédország és Németország hogyan fog segíteni, több szereplőtől is függ, többek között attól is, hogy az egyes országokban mely hatóságok fogják kezelni az ügyet. A nyomozás tovább tart, és nem lehet megmondani, mikor zárul le. 

Forrás: Expressen, TV2

Ukrajna szerint Irán továbbra is fegyvereket szállít Oroszországnak

„Irán fegyvereket szállít Oroszországnak az Európa közepén történő tömeggyilkosságok elkövetéséhez” – hangsúlyozta az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mihajlo Podoljak, aki kijelentette, hogy Irán is felelős az ukránok meggyilkolásáért.

„Irán közvetlenül felelős az ukránok meggyilkolásáért. Ez egy olyan ország, amely elnyomja saját népét, most pedig fegyvereket ad az orosz szörnyeknek, hogy tömeggyilkosságokat kövessenek el Európa szívében. Ez a befejezetlen ügyek és a totalitarizmusnak tett engedményeknek a következménye. Ez az az eset, amikor a sok szankció már nem elég" – jegyezte meg Podoljak. A hírportál emlékeztet arra, hogy Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztériumának vezetője arra kérte az uniós országokat, hogy biztosítsanak nagyobb légvédelmet Ukrajnának, és vezessenek be szankciókat Irán ellen. Korábban a Korrespondent.net arról számolt be, hogy az iráni külügyminisztérium ismét megtagadta a drónok szállítását Oroszországba. 

Forrás: ua.korrespondent.net

Borítókép: Irán (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.