Lapozó: Hátráltatja a transztörvény elfogadását a spanyol kormánykoalíció

Csaknem ötmillió olasz háztartást érint a rezsiadósság · Jövő évtől már csak LED-izzókkal működhetnek a spanyol települések utcai és közúti lámpái · Hatalmas káoszt okozhat a polgári alapjövedelem megvonása Olaszországban · Hátráltatja a transztörvény elfogadását a spanyol kormánykoalíció.

Magyar Nemzet
2022. 10. 19. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ötmillió olasz háztartást érint a rezsiadósság

Drámaian megnőtt Olaszországban az úgynevezett energiaszegények száma. Ebbe a csoportba azok az emberek tartoznak, akik nem tudják kifizetni a megemelkedett villany- és gázszámlájukat. A legutóbbi becslések szerint ötmillió olasz háztartás görget maga előtt rezsiköltségekből kialakult adósságot. 

A helyzet a téli hónapokban csak romlani fog, hiszen a hidegben nő a fogyasztás, ráadásul a további áremelkedések sem kizártak. Az országos fogyasztóvédelmi szervezet a késedelmi díjak elengedését kérvényezte az energiaszolgáltatóktól, és türelmi időt is kért. 

A szolgáltatók azonban jelezték, nem küldenek többszöri felszólítást azoknak, akik nem fizetnek időben és felfüggesztik az érintettek villamosenergia-ellátását. A ki nem fizetett rezsiszámlák miatt visszafordíthatatlan dominóhatás indult el, a kisebb energiaszolgáltatók már a bezárásra kényszerültek. 

A felmérések szerint 3,3 millió személy már most bejelentette, a jövőben egyáltalán nem tudja fedezni a villamosenergia-kiadásait. Közép- és Dél-Itáliában, valamint a szigeteken különösen kritikus a helyzet. A számlafizetést megtagadó, „Nem fizetek” elnevezésű polgári engedetlenségi mozgalomhoz egyre nagyobb számban csatlakoznak az elkeseredett állampolgárok. 

Az olasz energiaszolgáltatásért felelős hatóság, az Arera júliusban jelezte a Mario Draghi vezette kormánynak, hogy állami támogatások hiányában drámai összeomlásokra kell számítani az őszi hónapokban. A politika főszereplőinek azonban a mai napig nem sikerült megfelelő támogatást nyújtania a megszorult háztartásoknak, vállalkozásoknak. 

Az olasz Caritas segélyszervezet felmérései szerint aggasztóan megemelkedett a mélyszegénységbe süllyedtek száma, a számítások szerint minden tizedik személy ebbe a kategóriába tartozik, akik közül másfél millió ember kiskorú. 

Forrás: Ilgiornale.it, Affaritaliani.it

 

Jövő évtől már csak LED-izzókkal működhetnek a spanyol települések utcai és közúti lámpái

Az energiatakarékosság és hatékonyság növelése érdekében a spanyol kormány elrendelte, hogy az önkormányzatok minden újonnan cserélt, illetve telepített lámpaoszlopba a takarékosabb LED-izzókat tegyék, cserébe nem írtak elő korlátozásokat a karácsonyi kivilágításra. 

Az új törvényt január 1-jétől kell betartaniuk az önkormányzatoknak és a koncessziós társaságoknak. Teresa Ribera energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy nem teszik kötelezővé az összes városi égő cseréjét, de önkéntes alapon a polgármesterek bármikor dönthetnek a teljes rendszer megújítása mellett. 

A települések kivilágítása évente mintegy 5200 gigawattórás fogyasztást jelent, ami az összes, országos villamosenergia-fogyasztás két százaléka. A tárcavezető szerint a kedden elfogadott új előírás bevezetésével az önkormányzatok 39-től 67 százalékig terjedő megtakarítást is elérhetnek az utcai és közúti áramfogyasztásban. 

Forrás: 20minutos.es

 

Hatalmas káoszt okozhat a polgári alapjövedelem megvonása Olaszországban

A jobbközép vezette olasz kormány elsődleges feladatának tekinti a polgári alapjövedelem körüli átalakításokat, amely az elmúlt években 23 milliárd eurós kiadást jelentett az államkasszának. 

Az elmúlt három évben csaknem 4,7 millió személynek folyósítottak alapjövedelmet, azonban mint utólag kiderült, túl sok esetben jogtalanul küldték (külföldieknek, illegális bevándorlóknak és maffiatagoknak), miközben a valódi rászorulóknak csupán 44 százaléka vette igénybe a szolgáltatást. 

Ezek szerint az ingyenes pénzosztás nem oldotta meg a munkanélküliség csökkentését, sőt további elszegényedéséhez vezetett. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke a kezdetektől fogva ellenezte a feltétel nélküli társadalmi segélyt, visszavonása azonban tömegek napi megélhetését teszi kockára. 

A polgári alapjövedelem visszavonása ellen emelte fel szavát számos katolikus segélyszervezet és az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, Matteo Zuppi érsek is, aki szerint a társadalmi segély átalakítása szükséges, visszavonása azonban óriási társadalmi feszültség kirobbanásához vezetne. Ráadásul a dél-olaszországi tartományok lakosainak tömegei maradnának megélhetési forrás nélkül, akik így könnyen a maffia felé fordulhatnak. 

Forrás: Ilmessaggero.it

 

Hátráltatja a transztörvény elfogadását a spanyol kormánykoalíció

A transztörvény végső elfogadásának hátráltatása miatt újabb konfliktus alakult ki a spanyol kormánykoalícióban. Hatalmas meglepetésre a szocialisták a jobboldali Néppárttal és Vox-szal együtt igennel szavaztak a transztörvényhez készülő módosító javaslatok benyújtási határidejének meghosszabbítására. 

A döntés miatt tovább késik az transz emberek jogvédelme érdekében született törvény végleges elfogadása. A szocialisták egyik transznemű politikusa, Carla Antonelli a történtek miatt kérvényezte kiléptetését a pártból, miközben LMBTQ-aktivisták szombatra demonstrációt hívtak össze jogaik védelméért, illetve, hogy követeljék a törvény sürgős parlamenti feldolgozását. 

A tavaly nyáron elfogadott transztörvényhez e hét szerdáig lehetett volna módosító javaslatokat benyújtani, ezt a határidőt most október 26-ig meghosszabbították, ami ismét óriási felzúdulást keltett a szocialistákkal kormányzó Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) tagjai között. 

A szélsőbaloldali párt által vezetett egyenlőségi tárca dolgozta ki és sürgeti leginkább a 16 évesek önálló, szabad nemváltását biztosító törvény elfogadását. Irene Montero tárcavezető Twitter-oldalán közölte, hogy nagyon rossz hírnek tartja, hogy a szocialisták a jobboldallal együtt hátráltatják a transz- és az LMBTQ-emberek jogainak törvénybe foglalását, majd figyelmeztetett, hogy ez a jelenlegi spanyol kormány egyik legfőbb kötelezettségvállalása. A szocialisták szerint a lépés mögött nincs késleltetés, egyszerűen csak több időre van szükségük a javaslatok feldolgozásához. 

Forrás: Twitter.com, Rtve.es

 

Borítókép: A madridi parlament alsóházi ülésén 2020. január 7-én (Fotó: MTI/EPA/EFE pool/Juan Carlos Hidalgo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.