Már több mint kétszázezer oroszt sikerült mozgósítani

Szergej Sojgu védelmi miniszter: A katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 04. 15:30
SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. szeptember 21. Az orosz védelmi minisztérium által közreadott felvételen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter televíziós beszédet mond Moszkvában 2022. szeptember 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. A mától hatályos rendelet értelmében tartalékban lévõ állampolgárokat vonnak hadkötelezettség alá. Szeptember 20-án négy orosz ellenõrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történõ csatlakozásról. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint kétszázezer ember érkezett az orosz fegyveres erőkhöz a szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósításban – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi katonai videókonferencián.

A tárcavezető elmondta, hogy a létrehozott alakulatok személyi állományát nyolcvan gyakorlótéren és hat kiképzőközpontban képezik ki. Közölte, hogy a toborzóirodáknál nagyszámú önkéntes jelentkezik.

Egyiküket sem szabad elutasítani, hacsak nincsenek rá súlyos okok

 – mondta Sojgu.

Hangsúlyozta, hogy a behívottaknak a harci környezethez való mielőbbi alkalmazkodás érdekében pótlólagos foglalkozásokat kell tartani, harci tapasztalattal rendelkező tisztek felügyelete mellett. A miniszter szerint a katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni. A mozgósított egységek bevetését kizárólag a különleges hadműveletben már részt vevő egységekkel együtt szabad tervezni.

A miniszter utasította az ellenőrzési és felügyeleti főcsoportfőnökséget, hogy alaposan ellenőrizze a részleges mozgósításra vonatkozó intézkedések egész sorát.

Az elmúlt napokban ugyanis számos jelentés látott napvilágot arról, hogy az orosz hadkiegészítő parancsnokságok egyáltalán nem csak a katonai szakképesítéssel vagy harci tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívták be, akikre a mozgósítás az orosz védelmi tárca és államfő szerint vonatkozott.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az állami szolgáltatások portálján (Gosuslugi.ru) több mint hetvenezer érdeklődést regisztráltak a hadseregbe való önkéntes jelentkezéssel kapcsolatban a részleges mozgósítás kezdete óta. Csernyisenko szerint a hétvégén tesztüzemben beindították a jelentkezés lehetőségét, amellyel eddig kétezren éltek.

Elmondta azt is, hogy a Gosuslugi.ru immár lehetőséget nyújt az indokolatlan behívók megfellebbezésére, a jogosultságra vonatkozó iratok csatolása mellett.

 

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.