időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Már több mint kétszázezer oroszt sikerült mozgósítani

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.04. 15:30
Már több mint kétszázezer oroszt sikerült mozgósítani

Már több mint kétszázezer ember érkezett az orosz fegyveres erőkhöz a szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósításban – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi katonai videókonferencián.

A tárcavezető elmondta, hogy a létrehozott alakulatok személyi állományát nyolcvan gyakorlótéren és hat kiképzőközpontban képezik ki. Közölte, hogy a toborzóirodáknál nagyszámú önkéntes jelentkezik.

Egyiküket sem szabad elutasítani, hacsak nincsenek rá súlyos okok

 – mondta Sojgu.

Hangsúlyozta, hogy a behívottaknak a harci környezethez való mielőbbi alkalmazkodás érdekében pótlólagos foglalkozásokat kell tartani, harci tapasztalattal rendelkező tisztek felügyelete mellett. A miniszter szerint a katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni. A mozgósított egységek bevetését kizárólag a különleges hadműveletben már részt vevő egységekkel együtt szabad tervezni.

A miniszter utasította az ellenőrzési és felügyeleti főcsoportfőnökséget, hogy alaposan ellenőrizze a részleges mozgósításra vonatkozó intézkedések egész sorát.

Az elmúlt napokban ugyanis számos jelentés látott napvilágot arról, hogy az orosz hadkiegészítő parancsnokságok egyáltalán nem csak a katonai szakképesítéssel vagy harci tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívták be, akikre a mozgósítás az orosz védelmi tárca és államfő szerint vonatkozott.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az állami szolgáltatások portálján (Gosuslugi.ru) több mint hetvenezer érdeklődést regisztráltak a hadseregbe való önkéntes jelentkezéssel kapcsolatban a részleges mozgósítás kezdete óta. Csernyisenko szerint a hétvégén tesztüzemben beindították a jelentkezés lehetőségét, amellyel eddig kétezren éltek.

Elmondta azt is, hogy a Gosuslugi.ru immár lehetőséget nyújt az indokolatlan behívók megfellebbezésére, a jogosultságra vonatkozó iratok csatolása mellett.

 

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.