Megegyezett Ankara és Moszkva a törökországi gázcsomópontról

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter közölte, országa enyhíteni kíván az európai energiaválságon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 14. 13:46
Asztana, 2022. október 13. Recep Tayyip Erdogan török (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélése az Ázsiai Együttmûködési és Bizalomerõsítõ Konferencia (CICA) hatodik csúcstalálkozóján a kazahsztáni fõvárosban, Asztanában a kétnapos esemény elsõ napján, 2022. október 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vjacseszlav Prokofijev Fotó: Vjacseszlav Prokofijev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő gázcsomópont kialakításáról, a török elnök pénteken azt mondta, a török energiaügyi minisztérium és orosz kollégáik megkezdik a munkákat. Recep Tayyip Erdogan az elnöki gépen, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Asztanában folytatott egyeztetései után tartott sajtótájékoztatót, melyen leszögezte: a munkákat – a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat szakértőivel közösen – azonnal megkezdik.

Mind Erdogan, mind Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hangsúlyozta: az érintett területen Törökország megerősíti a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják. Cavusoglu emellett leszögezte:

Ankara enyhíteni akarja az európai energiaválságot, kiemelve: „Európa meggyengülése nem érdeke Törökországnak. Ellenkezőleg, ez ellentétes az érdekeinkkel” – fogalmazott a tárcavezető.

Putyin csütörtökön az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai csúcstalálkozóján tett ajánlatot Erdogannak a gázcsomópont megépítésére, amely orosz elképzelés szerint Európába szállítana orosz gázt. Az orosz elnök a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba (EU) szállítandó gázexport „legmegbízhatóbb útvonalának”. Az orosz államfő javaslatát csütörtök este a párizsi elnöki hivatal részéről értelmetlennek nevezték.

Nincs értelme újabb, még több orosz gáz importálására szolgáló infrastruktúrát létrehozni

– szögezték le az Élysée-palota közleményében.

Putyin már szerdán, a Moszkvában megrendezett Orosz Energiahét 2022 rendezvényén hangsúlyozta, Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába, és már ekkor példaként említette a törökországi csomópont lehetőségét. Mint mondta, e csomópont kiválthatná az egyébként soha be nem üzemelt, a Balti-tengeren lévő Északi Áramlat 2-t. Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken szeptemberben történtek robbanások. Az ügyben a svéd és a dán hatóságok vizsgálatot indítottak, és bár már bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, az elkövetőt egyelőre nem azonosították.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélése az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) hatodik csúcstalálkozóján a kazahsztáni fővárosban, Asztanában a kétnapos esemény első napján, 2022. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vjacseszlav Prokofijev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.