Egyre feszültebb a helyzet Olaszország partjainál

Folytatódik a huzavona a civil szervezetek és a Giorgia Meloni vezette új olasz kormány között. Az illegális migráció megállítása érdekében első körben Matteo Piantedosi belügyminiszter október 25-én rendeletet írt alá, mely nemzetbiztonsági okokra, illetve az olasz és az európai jogszabályokra hivatkozva megtagadta a civil szervezetek hajóinak kikötését az olasz partokon. Szombat este már négy migránsmentő hajó sorakozott Szicília partjainál abban a reményben, hogy az olasz belügy végül mégis enged a szigorból. Az olasz partok lezárása feszültséget keltett a nem kormányzati szervezetek országai és Olaszország között. Pénteken Oslo és Párizs is megszólalt a vitában.

2022. 11. 06. 15:01
null
Catania, 2022. november 6. Illegális bevándorlókkal a fedélzetén kiköt a szicíliai Catania kikötőjében a Humanity 1 nevű hajó 2022. november 5-én. A migránsok Európába szállítását végző, hatvanméteres hajót az SOS Méditerranée nevű nem kormányzati szervezet (NGO) német csoportja, a Humanity SOS szervezet működteti. MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég kormány az olaszhoz hasonlóan megtagadta a Geo Barents civil szervezet hajóján utazó 572 személy partraszállását. Szerintük azon tagország felelőssége a bevándorlók fogadása, amilyen felségvizeken történnek a mentési műveletek. Az ugyancsak Szicília partjainál várakozó Ocean Viking ügyében a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin szólalt meg. Úgy fogalmazott, biztosra veszi, hogy olasz kollégája tiszteletben tartja a nemzetközi jogszabályokat, és enged. Párizs arról is biztosította az olasz belügyet, hogy amennyiben engedélyezi a partra szállást, átvállalja a bevándorlók egy részét, a nők és a gyermekek befogadását és ellátását, hogy ne Itáliának kelljen viselnie a teljes terhet. 

Illegális bevándorlókkal a fedélzetén kiköt a szicíliai Cataniában a Humanity 1 nevű hajó 2022. november 5-én. Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli

A Mission Lifeline német civil szervezet Rise Above nevű hajójának kikötési engedélyét pénteken utasította vissza az olasz belügy. A hajó 94 migránssal jelenleg Siracuza partjainál várakozik a kapitány jelezte, hogy lázadás tört ki a fedélzeten a partraszállás megtagadásának hírére. A Zagara elnevezésű olajszállító hajó összesen 59 bevándorlóval a fedélzetén megérkezett Augusta kikötőjébe, azt követte a Frontex Jean Deniau nevű hajó, amely 88 személyt szállított.

Az olasz belügy végül vasárnap reggel engedélyezte, hogy a Humanity1 német felségjelzésű mentőhajó kiköthessen Cataniában, és megkezdődhessen a kiskorúak és az orvosi ellátást igénylők partra szállása. Összesen 155 személy biztonságba helyezését engedélyezték, 24 férfi továbbra is a hajón várakozik.  

A többi hajó kérését továbbra is visszautasította Matteo Piantedosi belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy azon országok kötelessége a bevándorlók fogadása, amilyen felségjelzésű országokhoz tartoznak a mentőhajók. Emlékeztetett, hogy az olasz kormány nem tagadja meg humanitárius kötelezettségét az orvosi ellátást igénylőktől, a többieknek azonban vissza kell térniük nemzetközi vizekre.

A rossz időjárási viszonyok miatt a belügy engedélyezte, hogy olasz felségvizeken várakozzanak a hajók, az Ocean Viking francia civil hajó azonban továbbra is a nemzetközi vizeken való várakozást választotta. A vasárnapi nap folyamán várhatóan a Geo Barents is megközelítheti Catania kikötőjét, hogy a fedélzeten tartózkodó 572 személy egészségi állapotát ellenőrizhessék a hatóságok. Ebben az esetben is részleges partra szállás engedélyezése mellett várható a kiskorúak, a nők, illetve a rossz egészségügyi állapotban lévők biztonságba helyezése.

Catania kikötőjében szombat este bevándorláspárti aktivisták tüntettek. A kikötők megnyitását követelték, azt állítva, hogy az erődítménnyé alakult Európa felelős a kioltott emberéletekért.

Aboubakar Soumahoro elefántcsontparti származású baloldali Demokrata Párt képviselője Cataniába ment, hogy tiltakozását fejezte ki a jobboldal bevándorláspolitikája ellen. Kérelmezte, hogy a Humanity 1 fedélzetére léphessen, hogy személyesen győződhessen meg a hajón maradtak állapotáról. Véleménye szerint a kormány illegális eljárási szabályokat alkalmaz. Az afrikai származású politikus Giorgia Meloni kormányfőt vonja felelősségre a hajókon kialakult embertelen körülmények miatt. Meloni kormányra kerülése óta kilencezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, 985 személy civil szervezetek hajóinak fedélzetén.

Borítókép: Illegális bevándorlókkal a fedélzetén kiköt a szicíliai Catania kikötőjében a Humanity 1 nevű hajó 2022. november 5-én. A migránsok Európába szállítását végző, hatvanméteres hajót az SOS Méditerranée nevű nem kormányzati szervezet német csoportja, a Humanity SOS szervezet működteti (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.