időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Halálra ítéltek egy iráni tüntetőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.13. 21:13 2022.11.13. 21:37
Halálra ítéltek egy iráni tüntetőt

Meghozták az első halálos ítéletet vasárnap Iránban az országos, kormányellenes felhangokat kapó tüntetésekkel összefüggésben. Az iráni igazságügyi hatóság vasárnapi közlése szerint a halálos ítéletet egy teheráni bíróságon mondták ki egy olyan emberre, akit egyebek mellett bűnösnek találtak egy kormányzati épület felgyújtásában, a közrend megzavarásában és a nemzetbiztonság veszélyeztetésében.

A férfit világi romlottsággal és azzal vádolták, hogy Isten ellensége, ami az iráni jog szerint az egyik legsúlyosabb bűncselekmény.

Egy másik teheráni törvényszék öt vádlottat ítélt el öttől tíz évig terjedő börtönbüntetésre a közrend megzavarása és összeesküvés nemzetbiztonság elleni bűncselekmény elkövetésére vádpontok alapján. Ez az ítélet azonban nem jogerős, van helye fellebbezésnek.

A nap folyamán egyébként az iráni parlament sajtóközleményben cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint az iszlám köztársaság törvényhozása elsöprő többséggel elfogadott nyilatkozatban követelt súlyos büntetéseket az ország igazságszolgáltatásától az őrizetbe vett tüntetőkre. − A 227 képviselő sajtóban említett üzenete hamisítvány, így meg van cáfolva az erre vonatkozó értesülés − ismertette a parlament.

A Farsz iráni hírügynökség az állásfoglalást ismertetve közölte: egyes képviselők mindössze azokkal szemben követeltek súlyosabb büntetéseket, akik a zavargások során gyilkoltak vagy vérontásban vettek részt.

Az iráni sajtó november 6-án számolt be arról, hogy az előterjesztést 227 képviselő támogatta a 290 tagú törvényhozásban. A nyilatkozat támogatói az országos tömegtüntetések résztvevőit Isten elleni háborúval vádolták, ami az iszlám törvénykezés szerint akár halállal is büntethető cselekménynek számít.

Az iszlám köztársaságban csaknem két hónapja mindennaposak a tiltakozások. A megmozdulások a 22 éves Mahsza Amini halálát követően kezdődtek, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett a fejkendő nem megfelelő viselése miatt, majd a fiatal nő az őrizetben elhunyt. A tüntetések időközben kormányellenes felhangokat kaptak.

Borítókép: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán isztambuli konzulátusa elõtt 2022. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.