időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Izraelben hamarosan megalakulhat a tisztán jobboldali kormány

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.22. 09:17 2022.11.22. 09:50
Izraelben hamarosan megalakulhat a tisztán jobboldali kormány

Izraelben előrehaladtak a tárgyalások Benjamin Netanjahu új, tisztán jobboldali-vallásos kormányáról – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet kedden. Az új vezetést várhatóan öt párt alkotja majd, és a tárcák elosztása hamarosan le is zárul.

Arije Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjának vezetője megelégszik a belügyminiszteri székkel, valamint a miniszterelnök-helyettesi státussal, noha korábban ragaszkodott a pénzügyminiszteri tárcához. Kinevezéséhez még rögös út vezet, amelyet jogi akadályokat legyőzve kell megtennie az új kormánynak, ugyanis a 2000-ben korrupcióért három évre ítélt, s büntetését letöltő politikust ismét vád alá helyezték, majd felfüggesztett egyéves börtönbüntetést kapott 2021-ben, ezúttal adócsalásért.

A Vallásos Cionisták elnöke, Becalel Szmotrics megszerezheti a pénzügyeket, amelyből azonban előzőleg leválasztanak központi részeket és felelősségi köröket – legalábbis a tárgyalások jelenlegi állása szerint. Emellett ezé a párté lehetnek még a bevándorlás ügyei, a védelmi minisztérium helyettes vezetése, amely a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések dolgait kezelné.

Az askenázi ultraortodoxoké, az Egyesült Tórapárté lehet a vallás- és a diaszpóraügyi minisztérium, valamint a periférikus területekkel, a Negev sivatag és Galilea ügyeivel foglalkozó tárca, s emellett a lakhatási minisztérium is.

A Meir Kahane rabbi tanításait követő, szélsőségesen jobboldali, Itamár Bengvír felügyelheti majd a rendőrséget, amennyiben valóban elnyeri a belbiztonsági minisztérium vezetését.

Várhatóan fontos tárcák maradnak a Netanjahu vezette Likudnál, a védelmi minisztériumot Joáv Galant vezetheti majd, a külügyek várományosa Ron Dermer korábbi washingtoni nagykövet vagy Amír Ohana, aki az igazságügy tárcát is megkaphatja, amelyért Jarív Levinnel versenyez. Miri Regev visszaülhet a közlekedési miniszter székébe, amennyiben nem a Sasz szerzi meg ezt a tárcát.

Az oktatási tárca – ha a Likudnál marad – a párt előválasztásán kiválóan szereplő Eli Kohenhez kerülhet, Mikor Zoháré pedig a kultúra és sport felügyelete lehet, miközben Slomó Karai igazgatja a gazdasági ügyeket. Még gazdára vár a média, a környezetvédelem, az energiagazdálkodás és a hírszerzés minisztériuma is.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.