Izraelben hamarosan megalakulhat a tisztán jobboldali kormány

Izraelben előrehaladtak a tárgyalások Benjamin Netanjahu új, tisztán jobboldali-vallásos kormányáról – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet kedden. Az új vezetést várhatóan öt párt alkotja majd, és a tárcák elosztása hamarosan le is zárul.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 9:17
NETANJAHU, Benjámin; LAPID, Jaír
Jeruzsálem, 2022. június 30. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án, miután a 120 képviselõ többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végsõ, harmadik változatát is, és éjféltõl a koalíciós megállapodás rotációs egyezségének megfelelõn átmeneti kormány élén Jaír Lapid, a centrista Van jövõ párt vezetõje átveszi a kormányfõi hivatalt Naftali Bennettõl. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arije Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjának vezetője megelégszik a belügyminiszteri székkel, valamint a miniszterelnök-helyettesi státussal, noha korábban ragaszkodott a pénzügyminiszteri tárcához. Kinevezéséhez még rögös út vezet, amelyet jogi akadályokat legyőzve kell megtennie az új kormánynak, ugyanis a 2000-ben korrupcióért három évre ítélt, s büntetését letöltő politikust ismét vád alá helyezték, majd felfüggesztett egyéves börtönbüntetést kapott 2021-ben, ezúttal adócsalásért.

A Vallásos Cionisták elnöke, Becalel Szmotrics megszerezheti a pénzügyeket, amelyből azonban előzőleg leválasztanak központi részeket és felelősségi köröket – legalábbis a tárgyalások jelenlegi állása szerint. Emellett ezé a párté lehetnek még a bevándorlás ügyei, a védelmi minisztérium helyettes vezetése, amely a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések dolgait kezelné.

Az askenázi ultraortodoxoké, az Egyesült Tórapárté lehet a vallás- és a diaszpóraügyi minisztérium, valamint a periférikus területekkel, a Negev sivatag és Galilea ügyeivel foglalkozó tárca, s emellett a lakhatási minisztérium is.

A Meir Kahane rabbi tanításait követő, szélsőségesen jobboldali, Itamár Bengvír felügyelheti majd a rendőrséget, amennyiben valóban elnyeri a belbiztonsági minisztérium vezetését.

Várhatóan fontos tárcák maradnak a Netanjahu vezette Likudnál, a védelmi minisztériumot Joáv Galant vezetheti majd, a külügyek várományosa Ron Dermer korábbi washingtoni nagykövet vagy Amír Ohana, aki az igazságügy tárcát is megkaphatja, amelyért Jarív Levinnel versenyez. Miri Regev visszaülhet a közlekedési miniszter székébe, amennyiben nem a Sasz szerzi meg ezt a tárcát.

Az oktatási tárca – ha a Likudnál marad – a párt előválasztásán kiválóan szereplő Eli Kohenhez kerülhet, Mikor Zoháré pedig a kultúra és sport felügyelete lehet, miközben Slomó Karai igazgatja a gazdasági ügyeket. Még gazdára vár a média, a környezetvédelem, az energiagazdálkodás és a hírszerzés minisztériuma is.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.