időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Megszavazta az LMBTQ-propaganda kitiltását a médiából az orosz alsóház

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.24. 19:01
Megszavazta az LMBTQ-propaganda kitiltását a médiából az orosz alsóház

Egyhangúlag megszavazott az orosz parlament alsóháza csütörtökön egy törvénycsomagot, amely mind a fiatalkorúak, mind a felnőttek körében megtiltja az LMBTQ, a pedofília és a nemi átalakítás propagandáját Oroszországban. A harmadik olvasatban elfogadott szabályozás a reklámokra, a könyvekre, a filmekre és az audiovizuális szolgáltatásokra vonatkozik. 

A törvények hatályba lépését követően tilos lesz olyan filmeket bemutatni, amelyek a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat és preferenciákat, valamint a nemi átalakítást népszerűsítik.

Emellett tilos lesz ilyen tartalmú árukat forgalmazni, beleértve a külföldi eredetűeket is. A törvény megsértése súlyos pénzbírsággal jár majd. A magánszemélyeknek például négyszázezer rubelig (2,6 millió forint) , a jogi személyeknek pedig ötmillió rubelig (32,7 millió forint) terjedő büntetést kell majd fizetniük az LMBTQ-propagandáért. A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők. A pedofília propagálásáért való felelősségre vonás magánszemélyek esetében nyolcszázezer rubelig (5,2 millió forint), szervezetek esetében pedig tízmillió rubelig (66 millió forint) terjedő pénzbírság lesz. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból. Ha nem hagyományos szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyek kétszázezer rubelig (1,3 millió forint), a jogi személyek pedig négymillió rubelig (26 millió forint) terjedő büntetéssel sújthatók.

A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet, a Roszkomnadzort jogosították fel. 

Tilos népszerűsíteni a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat. A döntés megvédi gyermekeinket, hazánk jövőjét az Egyesült Államok és az európai államok által terjesztett sötétségtől. Nekünk saját hagyományaink és értékeink vannak. Önök támogatták ezeket a törvényeket. Köszönöm!

– hangoztatta a módosítások egyik társszerzője, Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma, a parlamenti alsóház elnöke.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban, az előkészítés szakaszában elítélte az LMBTQ-propaganda betiltását célzó törvénytervezetet. A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.

 

Borítókép: LMBTQ-tüntetés Oroszországban (Fotó: Kirill Kudrajcev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.