Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Novák Katalin Párizsba utazott

A köztársasági elnök első útja Nicolas Sarkozy volt francia államfőhöz, Magyarország régi barátjához vezetett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 10. 13:51
Novák Katalin köztársasági elnök Párizsban, Franciaországban. 2022.11.10
(Forrás: Novák Katalin / Facebook)
Novák Katalin köztársasági elnök Párizsban, Franciaországban. 2022.11.10 (Forrás: Novák Katalin / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meg kell találnunk a közös nyelvet, amely elvezet a mielőbbi igazságos békéhez. Ezért is fogadtam el Emmanuel Macron francia államfő meghívását Párizsba, a nemzetközi békefórumra – olvasható Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos közösségi oldalán található bejegyzésében.

Mint írta, csütörtöki első útja Nicolas Sarkozy volt francia államfőhöz, Magyarország régi barátjához vezetett.

 A politikus a „nagy generáció” képviselője, aki hosszú ideig meghatározó alakítója volt a francia és az európai közéletnek.

A korábbi francia államfővel arról beszéltünk, hogy Magyarország híd szerepére mekkora szüksége van Európának és a világnak. Mi, magyarok nemcsak földrajzilag vagyunk kelet és nyugat, észak és dél között, de értjük is a különböző nemzeteket, embereket, és tudunk közvetíteni közöttük

– fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök.

A magyar köztársasági elnök az ötödik Párizsi Béke Fórumra érkezett a francia fővárosba, amelyet holnap nyit meg Emmanuel Macron francia államfő. A fórum mottója a „többrétegű válságok leküzdése”, míg célja a nemzetközi együttműködés ösztönzése és a béke megőrzése. 

Ennek keretében a fórum 2018 óta konkrét megoldásokat és intézkedéseket javasol a globális kihívások kezelésére.

A fórum központi témája idén az orosz-ukrán háború – és annak vonatkozásai, mint az élelmiszerválság – lesz, de egyik panel beszélgetésén várhatóan a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd is előkerül.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban Szerbia és Koszovó területi vitája most a rendszámtáblák körül élesedett ki. Éppen ezért a Párizsi Béke Fórumra utazik, Alekszandar Vucsics szerb elnök is, aki a várakozások szerint szombaton kétoldalú tárgyalásokat folytat Novák Katalin köztársasági elnökkel is.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök Párizsban, Franciaországban 2022 november 10-én (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.