Nem csillapodik a feszültség Koszovó és Szerbia közt

Több ezer koszovói szerb vonult utcára a hétvégén, a koszovói és szerb vezetők egymásra mutogatnak.

2022. 11. 07. 13:58
US NATO soldiers serving in Kosovo patrol next to a road barricade set up by ethnic Serbs near the town of Zubin Potok on August 1, 2022. - Kosovo's government late on July 31, 2022, postponed for a month the implementation of new border rules that sparked tensions in the north of the country where ethnic Serbs blocked roads and unknown gunmen fired on police. (Photo by Armend NIMANI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Erkin Keci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer koszovói szerb vonult utcára hétvégén azt követelve Albin Kurti koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a Szerbia által kiállított rendszámtáblák betiltására vonatkozó intézkedést. Tiltakozásuk jeléül a törvényhozásban, igazságszolgáltatásban, rendvédelmi szerveknél dolgozó koszovói szerbek ott hagyták munkahelyüket, s mindaddig nem térnek vissza, amíg Pristina nem változtat a rendszámtáblákkal kapcsolatos álláspontján.

Saját földünkön vagyunk, és nem adjuk fel. Nincs meghátrálás. Éljen Szerbia!

jelentette ki Goran Rakics, a Szerb Lista koszovói szerb politikai párt vezetője. A párt azzal a felkiáltással hívta utcára hétvégén híveit, mutassanak egységet, és üzenjék meg Európának, hogy Szerbiához tartoznak.

Az egyre növekvő feszültségekre reagálva Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, az, hogy a koszovói szerbek kivonultak az állami intézményekből, egyáltalán nem segít a helyzet megoldásában, sőt tovább fokozhatja az ellentéteket. 

Az események mentén a vezető koszovói és szerb politikusok is egymásnak feszültek, az ilyenkor megszokott nacionalista retorikát alkalmazva.

Belgrád ezen viselkedését már ismerjük a kilencvenes évekből, amikor a horvátországi szerbek váltak a nacionalizmus eszközévé. Ezek a manipulációs módszerek nem működnek, meg kell érteni, hogy ez a haladás, normalizáció és béke ideje

− írta Facebook-oldalán a koszovói kormánypárt egyik képviselője. Haki Abazi többek közt azzal vádolta Szerbiát, hogy fegyvereket szállít Koszovó szerbek által lakott északi területeire. Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint a mostani feszültségek mögött Moszkva áll, nincs közük az állampolgárok érdekeihez, csupán a Kreml bábjaként működő szerb vezetés hatalmi játszmáinak eredménye.

Ana Brnabics szerb kormányfő ugyanakkor rámutatott: a koszovói szerbek csupán a 2013-ban Pristina és Belgrád közt az Európai Unió közbenjárásával megköttetett brüsszeli egyezményt szeretnék betartatni. A közel tízéves megállapodás − amely a Koszovó és Szerbia közti kapcsolatok normalizációjának alappillére − többek közt előírja egy Koszovón belüli szerb önkormányzati unió létrehozását, melyet Pristina mind ez ideig nem tett meg. 

Ennek keretein belül a koszovói szerbek széles körű autonómiát élveznének, megkötve ezzel a koszovói kormányzat kezét például bizonyos regionális tisztviselők elmozdításában. 

Ez azért is fontos, mivel a mostani tüntetések egyik kiváltó oka volt, hogy Pristina leváltotta a koszovói szerb rendőrség vezetőjét, amiért a rendvédelmi szerv tagjai nem voltak hajlandóak megbírságolni a rendszámtáblájukat le nem cserélő állampolgárokat.

Ezzel kapcsolatban Alekszandar Vucsics szerb elnök is egyeztetett Washington belgrádi nagykövetével. A megbeszélésről elmondta, biztosította az Egyesült Államokat: Szerbia továbbra is elkötelezett a béke fenntartása, a nemzetközi jog tiszteletben tartása és minden aláírt megállapodás teljes körű végrehajtása mellett. 

Borítókép: NATO-katonák egy koszovói úton, amit a koszovói szerbek zártak le (Fotó: Europress/AFP/Erkin Keci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.