Több hónapja Isztambulban élt a pokolgépes merénylet elkövetője

A robbanóanyaggal teli táskát egy padon hagyta, a tervek szerint társával Görögországba menekültek volna.

2022. 11. 14. 18:27
null
Isztambul, 2022. november 14. A kegyeletüket róják le emberek a helyszín környékén 2022. november 14-én, miután az elõzõ nap egy szíriai állampolgárságú nõ pokolgépet robbantott az isztambuli Istiklal sétálóutcán. A török hatóságok szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthetõ merényletben hat ember életét vesztette, nyolcvanegy megsebesült. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hónapokkal ezelőtt érkezett illegálisan Törökországba az a fiatal szíriai nő, aki elismerte, ő a felelős a vasárnap délutáni isztambuli robbantásért. Állítása szerint az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a merényletet, és a parancsokat az észak-szíriai Kobaniból kapta. Rendőrségi kihallgatása során arra is fény derült, hogy a szervezet hírszerző tisztnek képezte ki, ezt követően küldték Törökországba.

A Hürriyet török napilap arról számolt be, Ahlám Albasír egy férfi társával érkezett Isztambulba, akivel férj és feleség álcát öltve igyekeztek hétköznapi módon élni: a fiatal nő egy textilműhelyben is munkát vállalt, ahol négy hónapig dolgozott.

Mindeközben társa a merénylet megszervezésén munkálkodott, többek közt közvetített a támadás kitervelői és Ahlám Albasír között, valamint a török hatóságok szerint a TNT robbanóanyagot is ő csempészhette be az országba.

A fiatal nő Isztambul egyik leglátogatottabb, a turisták körében különösen népszerű Istiklal nevű sétálóutcáján mintegy 45 percnyi üldögélés után egy padon hagyta a robbanóanyagokkal megrakott táskát, amely néhány perccel később felrobbant. Mindeközben az elkövető taxiba ülve hagyta el a helyszínt.

A robbanást követően Ahlám Albasír arannyal és pénzzel próbálta elhagyni Törökországot. A tervek szerint társával együtt kellett volna Görögországba menekülniük

– számolt be a Hürriyet.

A rendőrség azonban néhány órával a terrortámadás után elfogta a fiatal nőt, erről a hatóságok fényképeket és videófelvételt is közzétettek az interneten. Lakásán nagy mennyiségű készpénzt, aranyat és fegyvert is lefoglaltak.

Éjszaka elvittek innen egy nőt, a rendőrök a robbantás miatt tartottak razziát a környéken. Nem gondoltuk volna, hogy ilyesmi történhet a szomszédságban. A rendőrség egész éjjel itt őrködött

– mondta egy szemtanú, aki Ahlám Albasír ideiglenes otthonának környékén lakik.

Házkutatást tartanak az Isztambul belvárosában elkövetett pokolgépes merénylet gyanúsítottjánál. Fotó: MTI/EPA/Isztambuli rendőrség

Ahlám Albasír felkutatásához mintegy 1200 biztonsági kamera felvételét vizsgálták meg, ezeken többek közt az is látszik, amint a nő a padra teszi a táskát, majd elsétál. Az elkövető mellett további 46 személyt vettek őrizetbe, akiknek közük lehet a terrortámadáshoz.

A merényletben hatan életüket vesztették és 81 sebesültről adtak hírt a török hatóságok. A halálos áldozatok három család hozzátartozói.

Yusuf Meydan és kilencéves Ecrin lánya Adanában éltek, az édesapa bátyjának eljegyzését ünnepelték Isztambulban, ahonnan vasárnap indultak volna haza. Amikor a katasztrófa bekövetkezett, éppen az utcán tartózkodtak: a férfi kislányával várta feleségét, aki egy ruhaboltban nézelődött. Yusuf Meydan a családügyi és szociális szolgáltatásokért felelős minisztérium munkatársa volt, felesége súlyosan megsérült a merényletben.

Az elhunytak között van egy házaspár is, akik kétéves kislányukat és hétéves fiukat hagyták maguk után. Szinten az áldozatok között van egy 38 éves édesanya és 15 éves lánya is, akik városnézésre indultak Isztambulban.

Az Istiklal utcán hétfő reggelre állt helyre a rend, ekkorra nyitották meg a nyomozás miatt korábban lezárt területeket. Az emberek, köztük politikusok is, szegfűkkel érkeztek a merénylet helyszínére, hogy leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.

 

Kegyeletüket róják le emberek az isztambuli robbantás környékén 2022. november 14-én. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

A részvétnyilvánítók sorához csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnök is: „Mélyen megdöbbentett az isztambuli terrortámadás. Őszinte részvétem Erdogannak és Törökország népének. Gondolataink és imáink az áldozatok családjaival vannak” – írta a miniszterelnök Twitter-oldalán. Kövér László, az Országgyűlés elnöke táviratot küldött Mustafa Sentopnak, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökének, amelyben részvétét fejezte ki. Az MTI-hez is eljuttatott, hétfői táviratban Kövér László azt írta, nagy fájdalommal értesült az Isztambul belvárosában történt „felháborító terrortámadásról, amely békés polgárok körében számos áldozatot követelt”.

Noha minden jel arra mutat, a Törökországban betiltott PKK felelős a támadásért, a szervezet visszautasította a felelősséget a merényletért. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség honlapján megjelent közlemény szerint a szervezet úgy fogalmazott, hogy számára szóba se jöhet egy támadás civilek ellen török területen. Hangsúlyozta, hogy nem támogatnak olyan támadásokat, amelyek közvetlenül civilek ellen irányulnak. A PKK hangsúlyozta, hogy a török kormány vádaskodásaival egyebek között a kurd milíciák ellen bevetett vegyi fegyverekről akarja elterelni a figyelmet. (Az ankarai vezetést nemrég azzal vádolták meg, hogy vegyi fegyvereket vetett be a PKK állásai ellen Észak-Irakban egy katonai művelet során. Törökország tagadja ezeket az állításokat.)

Isztambulban legutóbb 2016 szilveszterén követtek el merényletet a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt, amelyek túlnyomó többségét az Iszlám Állam vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.