időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni támadásért

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.04. 10:25 2022.12.04. 14:39
Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni támadásért

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni pénteki támadásért – derült ki a militáns szervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazáson vasárnap közölt nyilatkozatából. Az írás szerint a támadás célpontja a misszió vezetője volt.

A nagykövetség elleni merényletben megsebesült egy pakisztáni biztonsági őr – közölték tisztviselők.

Az Iszlám Állam azt állította, hogy az akciót két, felfegyverzett tagja hajtotta végre a képviselet udvarán, és az a nagykövet, valamint az udvaron tartózkodó őrei ellen irányult. A csoport nyilatkozatában árulónak nevezte a képviselet vezetőjét. A lövöldözést követően az afgán hatóságok egy gyanúsítottat letartóztattak.

Bár Pakisztán hivatalosan nem ismerte el a tálib kormányt, nagykövetségét nyitva tartotta, miután az iszlamisták 2021 augusztusában visszatértek a hatalomba.

Pakisztán bonyolult kapcsolatban áll a tálibokkal. Iszlámábádot azzal vádolják nemzetközi szinten, hogy titokban segíti a tálibokat az 1990-es évek eleji megjelenésük óta, majd Afganisztán 2001-es amerikai inváziója után is, miközben hivatalosan Washington mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben.

A tálibok 2021 augusztusában tértek vissza a hatalomba Afganisztánban, párhuzamosan az amerikai és külföldi csapatok kivonásával a közép-ázsiai országból.

 

Borítókép: Biztonságiak Pakisztán kabuli diplomáciai képviseletének bejárata előtt 2016. május 10-én. (Fotó: AFP/Wakil Kohsar)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.