időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Egyre több problémát okoz a marihuánahasználat a fiatalok körében Amerikában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 10:07 2022.12.08. 10:58
Egyre több problémát okoz a marihuánahasználat a fiatalok körében Amerikában

Radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezéses esetek száma a gyerekek körében az Egyesült Államokban, eközben csökkent a mértéktelen alkoholfogyasztás az elmúlt két évtizedben – derül egy a héten megjelent kutatásból.

A mérgezéses eseteket összegző amerikai adatbázis (National Poison Data System) alapján készült tanulmány szerint 2000 és 2020 között a 6–18 év közöttiek körében 245 százalékkal, azaz mintegy két és félszeresével nőtt az olyan észlelt esetek száma, amelyek szándékolt marihuánafogyasztásához köthetők.

A Clinical Toxicology című szakmai folyóiratban megjelent írás szerint a vizsgált időszakban mintegy 340 ezer esetet regisztráltak az egészségügyi ellátórendszerben.

Az adatokból az derül ki, hogy az érintettek enyhe többsége (53,8 százalék) fiú, és a túlnyomó része (80 százalék) 13 és 18 év közötti fiatal volt. Az esetek mintegy harmada (32 százalék) „a súlyosabb, mint könnyű” klinikai ellátási kategóriába tartozott.

A marihuánafogyasztás nyomán orvosi ellátásra szoruló kiskorúak száma 2011-ben indult gyors növekedésnek, és ennek tempója 2017 és 2020 között drámaivá vált. 

Ezzel párhuzamosan két évtized folyamatainak áttekintéséből az derült ki, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt orvoshoz kerülő gyerekek száma erősen visszaesett. A 2014-es év volt a fordulópont, amikor a kábítószer okozta esetek száma átlépte az alkoholmérgezéshez kötődőket.

Adrienne Hughes, a tanulmány egyik szerzője, az Oregoni Egyetem vezető kutatója, sürgősségi orvos a tanulmányról megjelent sajtóközleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a marihuánát tartalmazó, ehető, valamint elektromos cigarettához használható termékeket gyakran a fiataloknak is vonzó módon reklámozzák, ami hozzájárul ezek népszerűségéhez. 

Hozzátette, hogy míg a hagyományos cigarettaként túlzott mértékben fogyasztott marihuána azonnali mérgezést okoz, addig az ehető formájú termékek órák alatt fejtik ki hatásukat, emiatt jóval nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőlük, ami kiszámíthatatlan hatással jár.

A tanulmány szerint a gyerekek kannabiszhasználatának radikális növekedése együtt járt a marihuánafogyasztás legalizálására irányuló Egyesült Államokbeli törvénykezési hullámmal.

A szerzők érvelése szerint ugyan a marihuána fogyasztását az azt legalizáló államok is csak a felnőtteknek engedik meg, ugyanakkor ezek a termékek általánosan elérhetővé válnak, így a gyerekek és kiskorúak is hozzájuthatnak, emellett azt a képet alakítja ki bennük, hogy a kábítószer biztonságos.

Jelenleg az Egyesült Államok 19 szövetségi államában törvényes a marihuána rekreációs célú használata, 36 államban pedig csak orvosi célú felhasználása engedélyezett.

 

Borítókép: az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium a félidős kongresszusi választások napjának reggelén, 2022. november 8-án (Forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.