Koránt sincs vége az Iszlám Állam elleni háborúnak

A terrorszervezet veszített erejéből, de támadásaik még mindig rendszeresek.

2022. 12. 30. 12:31
null
Haszaka, 2022. szeptember 7. Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én. A manõver célja az SDF felkészültségének növelése és az Iszlám Állam sejtjei által a térségben indított esetleges támadások visszaverésére. MTI/EPA/Ahmed Mardnli Fotó: Ahmed Mardnli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök egy menekülő fegyverest üldöztek az észak-iraki Kirkuk városának közelében, mikor teherautójukat találat érte. A robbanást rövid tűzharc követte, majd a támadók ahogy jöttek, fel is szívódtak. A rajtaütés kilenc egyenruhással végzett. Talán csapda volt – a merényletért később az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget. A december végi eset után egy nappal a Bagdadhoz közeli Dijála kormányzóságban rohantak le fegyveresek egy falut. A 2014 óta tartó harcokban edzett helyiek nem hagyták magukat, de a túlerő hamarosan felülkerekedett rajtuk. A támadás nyolc életet követelt. Terroristák támadtak meg egy olajmunkásokat szállító járműoszlopot Szíria keleti részén, tíz munkást megöltek, kettőt megsebesítettek – jelentette csütörtökön az MTI. A híradások szerint a támadás robbanószerkezetek felrobbantásával kezdődött, majd a terroristák lőni kezdtek a járművekre. 

Ez csak a legutóbbi néhány példa, amely szemlélteti: az Iszlám Állam ugyan elveszítette területeit, de még nem szűnt meg.

Ideológiájuk tovább él, és ha nagyszabású merényletekre már nem is képesek, a vidéki településeken és sivatagban rejtőzködő alvó sejtjeik lecsapnak, ha kecsegtető alkalmat látnak.

Ez derül ki az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) csütörtökön közzétett jelentéséből is. A terrorszervezet ellen életre hívott nemzetközi koalíciót irányító parancsnokság adatai szerint 2022-ben Irakban és Szíriában összesen 313 műveletet hajtottak végre.

Ezekben legalább 686 terroristával végeztek, 374-et pedig letartóztattak. 

Michael „Erik” Kurilla tábornok, a CENTCOM parancsnoka szerint az Iszlám Állam elleni harc most három kategóriára osztható.

  • Egyrészt vannak a terrorszervezet jelenlegi vezetői és harcosai, akiknek a képességeit ugyan meggyengítették, de ideológiájuk tovább él.
  • Másrészt kihívást jelentenek a letartóztatott terroristák, akikből Szírában legalább tzezer, Irakban pedig 25 ezer van. A parancsnok emlékeztetett rá, a 2022-es szíriai börtönlázadás, melyben 420 fogoly és a biztonsági erők 120 tagja halt meg, rámutatott arra, hogy ezek milyen veszélyt jelentenek.
  • Végezetül nem szabad megfeledkezni a jövő generációjáról sem. A szíriai al-Hol menekülttáborban például 25 ezer gyermek él, akik a radikalizáció elsődleges célpontjai.

A CENTCOM vezetői fontosnak érezték még, hogy kiemeljék a helyi fegyveres erőket, amelyek tevékenyen hozzájárultak a sikeres katonai akciókhoz. A jelentésből az is kiderül, hogy a műveletekben egyetlen amerikai katona sem veszítette életét.

Szíriai szövetségeseik éppen november végén végeztek Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurajsival, az Iszlám Állam vezetőjével.

Pontosabban a terrorvezér önmagát robbantotta fel, miután a milíciák megtalálták a rejtekhelyét, és bekerítették. Utódját már meg is nevezték, de mostanában nem húzzák sokáig: a legutóbbi levadászása is mindössze kilenc hónapig tartott. Igaz, az Iszlám Állam „kalifái” már inkább meghúzzák magukat, videó- vagy hangüzenetet is alig adnak ki. Szerepük a nemzetközi terrorszervezet működtetésében mostanra valószínűleg inkább jelképes, ám a vezető így is értékes információk birtokában lehet.

Borítókép: Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban, a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.