időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Korai volt temetni az Iszlám Államot

László Dávid
2022.01.23. 16:36
Korai volt temetni az Iszlám Államot

Két öngyilkos merénylő robbantásával kezdődött még csütörtökön, majd napokon át tartó vérfürdőként folytatódott az Iszlám Állam rajtaütése az el-haszekei börtönön. A fegyverek még vasárnap is javában szóltak, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az összecsapások legkevesebb 123 életet követeltek: a dzsihadisták 77 fegyverese és a szíriai kurd védelmi erők 39 embere mellett hét civil is meghalt. És könnyen lehet, hogy az áldozatok valódi száma ennél jóval magasabb.

Fotó: Ahmed Mardnli

A támadás mindenesetre már így is az egyik leghalálosabb azóta, hogy 2019-ben a nemzetközi koalíció papíron legyőzte a terrorszervezetet Szíriában és Irakban.

 Az Iszlám Állam alvó sejtjei kisebb-nagyobb rajtaütéseket azóta is végrehajtottak, a dzsihadisták tavaly Irakban 87, Szíriában 31 akciót vállaltak átlagosan havonta, amely visszaesést jelent az előző évhez képest. Harcmodoruk közben átalakult, már meg sem próbálnak nagyobb, összefüggő területeket ellenőrizni. Inkább a gerillákhoz hasonlóan, a sivatagban megbújva, katonai vagy energetika létesítményekre csapnak le, majd gyorsan felszívódnak. Az Iszlám Állam önjelölt „kalifája”, Abu Bakr al-Bagdadi 2019-es halála óta utódjáról sem tudni sokat, még hangüzenetet sem küldött híveinek. 

Ilyen nagyszabású hadműveletre, nyílt csatára, mint az el-haszekei, régóta nem volt példa. Szakértők szerint a börtön azért kerülhetett a célkeresztjükbe, mert számos foglyul ejtett terrorista, sőt vezető raboskodott ott. 

A terrorszervezetnek valószínűleg erősítésre, harcosokra és fegyverzetre van szüksége, ha ki akar törni rejtőzködő szerepéből. 

Utánpótlás lenne: az ENSZ becslései szerint még mindig nagyjából tízezer dzsihadista van szétszóródva Irakban és Szíriában. Az Egyesült Államok támogatását élvező szíriai kurdok már többször figyelmeztettek rá, hogy nem bírnak el a letartóztatott terroristák és családtagjaik fogvatartásával. Börtöntáboraikban nagyjából 12 ezer ember tengődik ötven különböző országból, ahhoz azonban senkinek nem fűlik a foga, hogy visszafogadja őket, hogy szülőhazájukban ítélkezzenek felettük.

 

Borítókép: Szíriai kurdok menekülnek otthonaikból az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei és a kurd erõk közötti összecsapások elõl az északkelet-szíriai Haszake városban 2022. január 21-én. Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.