időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Sanna Marin: Európa nem elég erős, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.02. 10:46 2022.12.03. 08:24
Sanna Marin: Európa nem elég erős, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával

Európa nem elég erős ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával – jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán. A NATO-tagjelölt ország vezetője az ausztráliai látogatásán hangsúlyozta, hogy Oroszország támadása a szomszédos Ukrajna ellen rávilágított Európa gyengeségeire és stratégiai hibáira Moszkvával szemben.

A Lowy Institute-ban, egy sydney-i székhelyű agytrösztben tartott beszédében azt mondta: 

Nagyon őszinte leszek önökkel (…), Európa jelenleg nem elég erős, az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát minden eszközzel segíteni kell, hozzátéve: az Egyesült Államok kulcsszerepet játszott abban, hogy Kijevnek fegyvereket, pénzt és humanitárius segítséget nyújtson az orosz előrenyomulás megállításához.

Biztosítanunk kell, hogy az európai védelmet, az európai védelmi ipart is megerősítsük, hogy különböző helyzeteket tudjunk kezelni

– tette hozzá. Finnország majdnem 105 évvel ezelőtt nyerte el függetlenségét Oroszországtól, és bár nagyrészt gyengébb fegyverzettel, nem sokkal később, a II. világháború idején súlyos veszteségeket okozott a megszálló szovjet hadseregnek.

A finn vezető bírálta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolat fontosságát hangsúlyozó uniós politikát, és azt mondta, hogy a blokknak hallgatnia kellett volna a tagállamaira, amelyek egykor a Szovjetunióhoz tartoztak. Kifejtette: Európa sokáig olyan stratégiát épített Oroszországgal szemben, hogy szorosabbra fűzze gazdasági kapcsolatait, energiát vásárolt Oroszországtól. Azt hitte, hogy ez megakadályoz egy háborút, de ez a megközelítés teljesen tévesnek bizonyult – vélekedett a finn kormányfő.

Túlságosan függők lettünk az olyan rezsimekkel való együttműködéstől, melyek nem osztják közös értékeinket

– tette hozzá. A Kínával folytatott kereskedelmet realitásnak nevezte. – Mindannyiunknak vannak aggodalmai Kína ügyében, és figyelnünk kell arra, hogy amikor Kínáról van szól, ne alakuljon ki súlyos függőségünk – mutatott rá.

Marin később találkozott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, akivel közös nyilatkozatot adott ki, melyben hangsúlyozták az együttműködés szükségességét azért, hogy megerősítsék a nyitott és demokratikus társadalmak ellenálló képességét, és támogassák a fenntartható fejlődést. Ausztrália, a NATO-n kívül Ukrajna leginkább bőkezű támogatója, valamint Finnország, a NATO-tagság várományosa a nyilatkozatában azt követelte, hogy Moszkva azonnal vonuljon ki Ukrajnából.

Borítókép: Sanna Marin finn kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.