A Hezbollah vezetőjének agyvérzéséről röppentek fel hírek

A libanoni síita párt és milícia szerint viszont Hasszán Naszrallah egyszerűen influenzás.

2023. 01. 02. 17:18
Hassan Nasrallah Hezbollah
An image grab from Hezbollah's al-Manar TV on October 27, 2022, shows the head of the Lebanese Shiite movement Hezbollah Hassan Nasrallah delivering a televised speech. - Lebanese armed group Hezbollah will end an "exceptional" mobilisation against Israel after threatening to attack for months, its leader Hassan Nasrallah said Thursday after Lebanon and Israel struck a maritime border deal. (Photo by Al-Manar / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-MANAR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - NO RESALE- DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Al-Manar / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egészségügyi okok” miatt elmaradt Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének újévi beszéde – jelentette minap az arab média. A libanoni síita párt és milícia közleménye szerint a 62 esztendős politikus influenzától szenved és emiatt „elment a hangja”.

Más források szerint viszont valójában agyvérzést kapott, és egy bejrúti kórház intenzív osztályán ápolják. 

A világhálón terjedő hírek szerint állapota súlyos, és még mindig légzési nehézségekkel küzd. A nemzetközi média az állapotáról nem tudott hiteles megerősítést szerezni. Már csak azért sem, mert elődjével, Abbász al-Múszavival is az izraeliek végeztek 1992-ben. A 2006-os második libanoni háború óta pedig Hasszán Naszrallahról minden információt, különösen tartózkodási helyét titkolnak. Megfigyelők viszont megjegyezték: úgy tűnik irodája zavartalanul látja el feladatát, semmi nem utal arra, hogy komoly baja lenne.

Ráadásul nem ez az első eset, hogy hasonló pletykák terjednek róla. Tavaly a libanoni média jelentette először, hogy elkapta az új típusú koronavírust és „egészsége hanyatlik”. A hírek azután röppentek fel, hogy egy beszédére érkezve jól láthatóan köhögött és fújta az orrát. – Sajnálom, hogy csalódást okoztam azoknak, akik már az utódomat keresték. De élek és jól vagyok, és még mindig arról álmodok, hogy együtt imádkozunk a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetben – reagált akkor nevetve.

A sokak által terrorszervezetként nyilvántartott Hezbollah vezetője hamarosan akár rácáfolhat a híresztelésekre: a várakozások szerint január harmadikán beszédet mond Kászem Szolejmáni iráni tábornok meggyilkolásának harmadik évfordulóján.

Egy hatalmi harc kirobbanása az utódlásért a jelenlegi helyzetben nagyon nem jönne jól. Több mint fél évvel a választások után Libanonban még mindig nincs kormány, miközben az ország lényegében a gazdasági összeomlás szélén táncol. A feszültséget az is jelzi, hogy nemrégiben egy szokatlan incidensben fegyveresek végeztek az ENSZ békefenntartó missziójának – melyben magyarok is szolgának – egy ír katonájával. 


Borítókép: Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője televíziós beszédet tart (Fotó: AFP/Al-Manar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.