Adókihágás miatt menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő

Nadhim Zahawi kétes befektetései miatt került összetűzésbe az adóhivatallal, amiről nem adott tájékoztatást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 12:44
Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter  az ENSZ 2021-es klímakonferenciáján. (Fotó: IAEA Imagebank)
Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter az ENSZ 2021-es klímakonferenciáján. (Fotó: IAEA Imagebank)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit. Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Sir Laurie Magnus – a miniszteri magatartási normák és a kormánytisztviselők érdekeltségeit szabályozó előírások betartását felügyelő testület vezetője – vasárnap előterjesztett jelentésében megállapította:

Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré.

Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte. A vizsgálat szerint Zahawi a következő két miniszterelnököt, Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről.

Az adóvita ezzel együtt jóval korábbra nyúlik vissza. Nadhim Zahawi a 2000-ben létrehozott, mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint azonban az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, amely szüleinek érdekeltsége volt.

A sajtóbeszámolók nyomán Zahawi elismerte, hogy adójogi szempontból ez gondatlanság volt, de azt tagadta, hogy adóelkerülési célból választotta volna ezt a befektetési konstrukciót.

Az adóhivatal azonban megbírságolta a politikust, és bár a pénzbüntetés összege nem derült ki, egyöntetű sajtóértesülések szerint több millió fontról van szó. A BBC brit közszolgálati médiatársaság úgy tudja, hogy a Zahawi által utólagosan befizetett adóhátralék és a bírság együttes összege elérte az ötmillió fontot (2,2 milliárd forint).

Rishi Sunak miniszterelnök a miniszteri magatartási normák súlyos megsértésével indokolta Zahawi felmentését a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből. Sunak ugyanakkor a menesztést bejelentő vasárnapi levelében elismerően szólt Zahawi korábbi tevékenységéről, mindenekelőtt arról a munkáról, amelyet a politikus egészségügyi államtitkárként a koronavírus-járvány elleni nagy-britanniai oltási kampány elindításában és irányításában végzett.

A kormányfőnek küldött válaszában Zahawi nem tért ki közvetlenül a vizsgálat megállapításaira, ugyanakkor kifogásolta a sajtó magatartását, külön kiemelve az egyik lap minapi szalagcímét, amely szerint „szorul már a hurok” az ő nyaka körül.

 

Borítókép: Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter az ENSZ 2021-es klímakonferenciáján. (Fotó: IAEA Imagebank)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.