Erőszakcselekmények árnyékolták be a nigériai választási kampányt

A vallási-etnikai ellentétekkel és a terrorizmussal is meg kell küzdenie az új államfőnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 24. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton elnök- és parlamenti választásokat tartanak a legnépesebb afrikai országban, a több mint 210 millió lakosú,  923 768 négyzetkilométer területű Nigériában. Az elnökválasztáson Muhammadu Buhari államfő már nem indulhat újra. Utódjának három fő jelölt van: Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a kormányon lévő APC párt jelöltje, Atiku Abubakar volt alelnök, a fő ellenzéki PDP jelöltje és Peter Obi, az egész vezető politikai réteget elutasító és főleg a fiatalok körében népszerű jelölt. Obi a Munkáspárt színeiben indul.

A választási kampány kezdete óta számos erőszakcselekmény történt – mint ahogy a korábbi választások előtt is –, több tucat embert megöltek, köztük egy ellenzéki szenátorjelöltet. Oyibo Chukwut szerdán este gyilkolták meg sofőrjével és egyik fiával együtt, amikor hazafelé tartott egy kampányeseményről Enugu államból. A rendőrség szerint az elkövetők gyaníthatóan az egykor Biafraként ismert délkelet-nigériai térség elszakadásáért küzdő Biafra Őshonos Népei nevű szeparatista mozgalom katonai szárnyának a tagjai.

Az ország helyzetét a gazdasági és társadalmi gondok mellett amúgy is nehezítik a súlyos etnikai és vallási ellentétek. A muszlim többségű északon 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet az „iszlám kalifátus” megteremtéséért. 2021-ben vezére meggyilkolását követő hónapokban több száz harcosa tette le a fegyvert, ezzel egy időben azonban a rivális Nyugat-Afrikai Iszlám Állam erőre kapott és megszerezte a Boko Haram területeinek jelentős részét. A két terrorszervezet lázadóinak támadásaiban már több mint 35 ezer ember vesztette életét, és több mint kétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.