Több mint ötezren vigyáznak az egyházfő épségére Dél-Szudánban

– A helyi hatóságok az összes lehetséges óvintézkedést elvégezték, hogy garantálják a biztonságot – nyilatkozta a Vatikán szóvivője, mielőtt Ferenc pápa Dél-Szudánba érkezett. A katolikus egyházfő afrikai látogatásának második állomásán ugyanakkor tegnap újabb összecsapások törtek ki. A pápa épségére a fővárosban ötezer rendvédelmi személy, illetve saját testőrei vigyáznak.

2023. 02. 03. 18:24
FERENC pápa
Juba, 2023. február 3. A Dél-Szudánba érkezõ Ferenc pápát (képe a ruhán) fényképezi egy nõ a Jubai Nemzetközi Repülõtéren 2023. február 3-án. MTI/AP/Ben Curtis Fotó: Ben Curtis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiújulhatnak a fegyveres harcok Dél-Szudánban

Összecsapások törtek ki tegnap Dél-Szudánban, Ferenc pápa afrikai körútjának újabb állomásán. Néhány órával az egyházfő érkezése előtt huszonhét ember vesztette életét az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál, amikor környékbeli pásztorok civilekre támadtak. Phanuel Dumo, a megyei tanács egyik tagja elmondta, a halottak között öt gyerek és egy várandós nő is van. A pásztorok szerint korábban környékbeli lázadók támadtak rájuk, és hat társukat megölték, a gyilkosságokat pedig megtorlásnak szánták. 

Félő, hogy a dél-szudáni erőszak újjáéledésével ismét fegyveres harcok boríthatják lángba a törékeny békéjű kelet-afrikai országot. A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között – számolt be róla az MTI. 

Ötezren vigyáznak a közbiztonságra

Ferenc pápa kedden kezdte meg afrikai útját a szintén fegyveres konfliktusoktól sújtott Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd innen utazott tovább Dél-Szudánba. 

A főváros, Juba előkészületeinek részeként már egész héten katonák járőröztek a közbiztonság megóvása érdekében. 

A dél-szudáni hadsereg közölte, hogy készek megvédeni a lakosságot, amennyiben kiújulnának a harcok. A kormány pedig hozzátette: a katolikus egyházfő látogatásakor a biztonsági személyzet több mint ötezer tagját telepítették a fővárosba, de a szolgálaton kívüli erőket is készenlétbe állították.

A helyi hatóságok az összes lehetséges óvintézkedést elvégezték, hogy garantálják a biztonságot 

– nyilatkozta a Vatikán szóvivője, Matteo Bruni, aki szerint semmilyen veszélynek nincs kitéve a pápa. Az afrikai ország haderejének szóvivője, Lul Ruai Koang megerősítette, hogy a rendőrök és a biztonsági erők mindenhol felkészültek, az istentiszteleti helyeket fokozottabb védelemben részesítik. A dél-szudáni média beszámolóiból kiderült, minden egyes városrészt és utcaszakaszt kamerával figyelnek meg, ahol csak jár a pápa.

A Svájci Gárda is az egyházfővel utazik

Az egyházfő külföldi útjai előtt a kinti kormányokkal szorosan összedolgozik a Svájci Gárda és a vatikáni rendőrség, hogy megvitassák az utazási terv részleteit, illetve azt, hogyan tudják megvédeni a pápát. 

A helyi erőkön kívül a svájci gárdisták is oltalmazzák Ferenc pápát Afrikában.

A testőrség feladata, hogy éjjel-nappal őrizzék, és ha kell, az életüket áldozzák azért, hogy megmentsék a katolikus egyház fejét. A külföldi látogatásokon a gárdisták az amerikai titkosszolgálat tagjaihoz hasonlóan feketébe öltöznek a díszes ruháik helyett, amelyet a Vatikánban viselnek. A külföldi bevetéseken nemcsak öltözetük, hanem a fegyverzetük is hasonló az Egyesült Államok titkosszolgálatáéhoz. Ám nemcsak a lőfegyvereket tanulják meg kezelni kiképzésük során, hanem a napjainkban hagyományosnak nem nevezhető kardot és alabárdot is – megőrizve ezzel a Svájci Gárda több száz éves múltját.

 

Borítókép: A Dél-Szudánba érkező Ferenc pápát fényképezi egy nő a Jubai Nemzetközi Repülőtéren 2023. február 3-án (Fotó: MTI/AP/Ben Curtis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.