időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Kiborult egy brit miniszter, trágár üzenetben reagált Zelenszkij vadászgépes kérésére

Magyar Nemzet
Forrás: Index
2023.02.09. 13:55 2023.02.09. 15:18
Kiborult egy brit miniszter, trágár üzenetben reagált Zelenszkij vadászgépes kérésére

Egyre nagyobb feszültséget szül a brit kormányban a vadászgépek átadásának ötlete. Egy brit portál információja szerint az egyik miniszter egy kemény mondatban fogalmazta meg ellenérzését az üggyel kapcsolatban.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, szerdán Londonba utazott Volodimir Zelenszkij, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tárgyaljon. A találkozón az ukrán elnök vadászgépeket kért a britektől. Sunak ígérete szerint felkérte Ben Wallace védelmi minisztert, hogy vizsgálja meg, hogy a brit légierő tud-e Typhoon vadászgépeket biztosítani az ukránok számára. 

Rishi Sunak szerda este még úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is tárgyalások folynak a vadászgépek átadásáról, és „semmi sincs kizárva” ezzel kapcsolatban. Az Index az Inews portált idézte, amely alapján a brit kormány sem biztos abban, hogy a vadászgépek átadásával megváltoztathatják a háború kimenetelét. Ráadásul a kormányban olyan szkeptikus hangok is vannak, amelyek kifejezetten ellenzik a vadászgépek átadását. 

A lap szerint a kormány egyik meg nem nevezett minisztere így nyilatkozott az ügyről:

egy k...szott vadászgépünk sincs, amelyet át tudnánk adni.

 

Az Inews kiemelte, hogy a teljesített repülési idejüket figyelembe véve ezek a gépek még 2025 után is alkalmasak lesznek a szolgálatra, tehát elképzelhető, hogy ezeket átadják Ukrajnának, ha megszületik a döntés. Hozzátették azt is, hogy a vadászgépeknek használatához az ukrán pilóták kiképzése akár több hónapot is igénybe vehet. Ahhoz pedig, hogy a britek átadják a gépeket, valószínűleg szükség lesz arra, hogy a többi nyugati állam (ezen belül minimum az amerikaiak és a németek) is elkötelezze magát ugyanebben az ügyben – tette hozzá a lap.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (balra) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2023. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Háború Ukrajnában

Lakóházakat találtak el az oroszok Zaporizzsjában, rengeteg a sérült + videók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.