időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Zelenszkij harci repülőket kért Londonban + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC
2023.02.08. 16:31 2023.02.08. 17:04
Zelenszkij harci repülőket kért Londonban + videó

Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Londonban – adta hírül az MTI.

Az ukrán államfő előre be nem jelentett látogatásra érkezett a brit fővárosba. Először Rishi Sunak miniszterelnök fogadta a Downing Streeten. A kormányfői hivatal előzetes tájékoztatása szerint a brit kabinet vezetője az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta folyamatban lévő brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Ukrajnának, kiterjesztve a programot az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra.

Volodimir Zelenszkij a megbeszélést követően beszédet mondott a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza, valamint a brit kormány képviselői előtt.

Az ukrán elnök arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy 

szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket.

A kérést azzal nyomatékosította, hogy átnyújtotta az ukrán légierő egyik kiemelkedően sikeres aktív harci pilótájának sisakját Sir Lindsay Hoyle-nak, a londoni alsóház elnökének.

A nagyszámú hallgatóság előtt elmondott beszéd után Károly király fogadta az ukrán államfőt a Buckingham-palotában – jelentette a BBC. Az elnök a képviselők előtt méltatta az uralkodót, és köszönetet mondott az ukrán nép nevében mindazért a támogatásért, amelyet még walesi hercegként nyújtott Ukrajnának.

Londoni látogatása után Zelenszkij Párizsba utazik, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral találkozik az Élysée-palotában. Csütörtökön részt vesz Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a londoni Westminster-palotában (Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.