Hátraarc az ukrán védelmi tárcánál: mégsem váltják le a minisztert

Védelmi minisztert váltani egy háború kellős közepén, mikor elvileg nem is állnak rosszul – legalábbis szokatlan lépés. Úgy tűnt, hogy a korrupciós botrány hatására az ukránok mégis meglépik ezt. Aztán jött a visszakozás, és a nyomában maradt megválaszolatlan kérdések.

2023. 02. 08. 15:01
REZNYIKOV, Olekszij
Kijev, 2023. február 5. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én. Az orosz-ukrán területi konfliktus közel egy évvel korábban, 2022. február 24-én szélesedett háborúvá, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. MTI/AP/Daniel Cole Fotó: Daniel Cole
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes a kavarodás az ukrán felső vezetésben. Azok után, hogy nyilvánosan is bejelentették, távozik a védelmi miniszter pozíciójáról Olekszij Reznyikov, néhány nap múlva már visszakoztak, úgy tűnik, egyelőre mégis marad a helyén. Az indoklás: elhalasztják a védelmi minisztériumra vonatkozó döntéseket, mivel mérlegelik a honvédelemre leselkedő kockázatokat is. Magyarán Kijevben hirtelen rájöttek, hogy háború van, és ilyenkor nem szokás védelmi minisztert cserélni, különösen, ha valóban olyan fényesen teljesít.

Aligha hihető, de akkor mi állhat a keringő mögött? Habár voltak olyan hangok, amelyek szerint szakmai megfontolások, a vérfrissítés szándéka vezérelte volna a cserét, a hátraarc után ez a forgatókönyv nehezen állja meg a helyét. Valószínűbb, hogy hatalmi harc zajlik. 

Olekszij Reznyikov lába alatt azután kezdett el égni a talaj, hogy oknyomozó újságírók kiderítették, a honvédelmi minisztérium minden jel szerint jócskán túlárazott szerződéseket kötött a katonák felszerelésére és ellátására. Azt a tojást például, ami az üzletben hét hrivnyáért kapható volt, ők 17 hrivnyáért szerezték be, de problémákat tártak fel generátorok, golyóálló mellények vásárlásánál is. A korrupciós botrány rendkívül kínosan érintette a nemzetközi támogatásból élő kijevi vezetést, ezért példát statuálva a botrányba több vezető ukrán politikus azonnal belebukott. 

Bár a tárcavezető konkrét érintettsége nem merült fel, politikai felelőssége egyértelműnek tűnt.

Csak éppen ezt Olekszij Reznyikov gondolta másképp. Már a bukásáról szóló első sajtóértesülésekre is úgy reagált, hogy „vele senki nem egyeztetett”, majd kereken kijelentette, nem fogadja el a kárpótlására felajánlott stratégiai iparért felelős miniszteri tárca vezetését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig a korrupciós ügy említését messziről kerülve a „pletykák” – melyeket saját pártjának frakcióvezetőjétől eredtek – terjesztésének befejezését követelte. Szóval úgy tűnik, miközben Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség eddigi vezetője személyében már utódját is megnevezték, a tárcavezető megúszhatja a menesztést.

Ennyire fontos lenne a személye? Olekszij Reznyikov 2021 novemberében vette át a védelmi tárca irányítását – a háború kirobbanásáig eltelt három hónapban aligha tett csodákat –, de érdekes módon nem katona-, hanem jogász-politikus múlttal rendelkezik. Hadászati kérdésekért tehát nyilvánvalóan nem ő felel, a jelentős sikereket felmutató katonai felső vezetést nem is érintették a személyi változások. 

Másrészt sajtóértesülések szerint kiváló a kapcsolata a nyugati országokkal, amiben lengyel- és angolnyelv-tudása is segítségére van.

PISTORIUS, Boris; REZNYIKOV, Olekszij
Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Boris Pistorius német (balra) és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy Leopard páncélozott harckocsi modelljét mutatja Kijevben 2023. február 7-én. Fotó: MTI/AP/Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata

Habár a fegyverszállítmányok kiharcolásában valószínűleg Volodimir Zelneszkijé a főszerep, a részletek kidolgozásában, a kapcsolatok kiépítésében biztosan oroszlánrészt vállalt a védelmi tárca is. Különösen rossz lett volna az időzítés, mert jövő héten az Ukrajnát támogató szövetséges államok ismét összeülnek Brüsszelben, hogy megvitassák a katonai segítségnyújtás további formáit, amelyben Kijev most éppen harci repülőkért lobbizik gőzerővel.

Borítókép: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.