Kiderült, miért zuhant le még januárban egy utasszállító repülőgép Nepálban

A január közepén Nepálban lezuhant utasszállító repülőgép hajtóművei ki voltak kapcsolva, vagyis úgynevezett vitorlázó üzemmódban volt a gép, és ez idézhette elő a balesetet – közölte kedden a 72 emberéletet követelő katasztrófa körülményeinek vizsgálatával megbízott szakértői testület egyik tagja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 19:21
Yeti Airlines ATR72 aircraft carrying 68 passengers crashes in Pokhara, Nepal
epa10406242 Rescue teams work at the wreckage of a Yeti Airlines ATR72 aircraft after it crashed in Pokhara, Nepal, 15 January 2023. A Yeti Airlines ATR72 aircraft with 68 passengers and four crew members aboard crashed into a gorge after takeoff from the Pokhara International Airport. According to officials from the Nepal Civil Aviation Authority, 40 bodies have been recovered so far. EPA/BIJAYA NEUPANE Fotó: BIJAYA NEUPANE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a feketedobozok, vagyis a műszaki adatokat rögzítő berendezés és a pilótafülkében elhelyezett hangrögzítő készülék adatainak előzetes kiértékelésével jutottak erre a következtetésre.

A változtatható állásszögű légcsavarokkal rendelkező gépeknél vitorlázó üzemmódban a hajtómű ki van kapcsolva, ezért kevés légellenállást kelt. Repülés közben rendszerint csak egy hajtóművet szoktak ilyen helyzetbe állítani, mégpedig meghibásodás esetén. Egyelőre nem világos, hogy mindkét hajtómű emberi hiba vagy műszaki okok miatt lett-e lekapcsolva.

A nepáli Yeti Airlines fővárosból, Katmanduból induló ATR–72-500-as típusú repülőgépe január 15-én zuhant le 72 emberrel a fedélzetén, nem sokkal azelőtt, hogy leszállt volna Pokharában. A pokharai nemzetközi repülőtér részéről akkor azt közölték, hogy a gépen öt indiai, négy orosz, két dél-koreai, továbbá egy ausztrál, egy francia és egy argentin állampolgár is utazott. Pokharából indul ugyanis repülőgépen számos túrázó a Himalája hegységbe.

Jóllehet az utóbbi években a nepáli légi közlekedés – részben a turizmusnak köszönhetően – fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Bijaya Neupane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.