időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Kijev ellenzéki képviselőket foszthat meg mandátumuktól

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 11:38 2023.02.03. 11:40
Kijev ellenzéki képviselőket foszthat meg mandátumuktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérte Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnököt, vizsgálja meg azt az állampolgári javaslatot, hogy a törvényhozás vegye napirendre a betiltott Ellenzéki Platform Az Életért (OPZZS) ellenzéki párt képviselőinek mandátumuktól való megfosztását.

Ukrán állampolgárok petícióban kérték az elnököt, hogy forduljon a parlamenthez ezzel a javaslattal. Sikerült összegyűjteniük 25 ezer aláírást, amely ahhoz szükséges, hogy az elnök foglalkozzon a beadvánnyal.

A folyamodványra adott válaszában Zelenszkij rámutatott arra, hogy a törvényhozásban a kérdések napirendre vételéről a frakciók egyeztető tanácsa szavazással dönt. Mindazonáltal felkérte Sztefancsukot, dolgozzon ki javaslatot egy, az OPZZS parlamenti képviselőire vonatkozó törvénytervezetre vonatkozóan.

A parlament január 13-án megszüntette Viktor Medvedcsuk, Tarasz Kozak, Renat Kuzmin és Andrij Derkacs ellenzéki politikus parlamenti mandátumát, miután Zelenszkij megfosztotta őket ukrán állampolgárságuktól.

Az ukrán alkotmány lehetővé teszi, hogy egy képviselő mandátuma idő előtt megszűnjön, ha az állampolgárságát visszavonják. 

A többi képviselő hatáskörének megvonására viszont jelenleg nincs jogalap. Ennek ellenére egyes képviselők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az OPZZS képviselőit rendes szavazással idő előtt kell felmenteni. Még a szükséges 150 aláírást is összegyűjtötték ahhoz, hogy egy ilyen törvényjavaslatot az ülésen megtárgyaljanak.

Az Ellenzéki Platform Az Életért Ukrajna vezető ellenzéki politikai tömörülése. Az ukrán elnök tavaly március végén bejelentette, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács a hadiállapot idejére felfüggesztette több, Oroszországgal állítólagos kapcsolatban álló ellenzéki párt, köztük a betiltott OPZZS tevékenységét. A bíróság ezután betiltotta a pártot. Képviselői később parlamenti frakciót alakítottak.

 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonai vezetőkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.