Örményország megküldte a véglegesített békeszerződés tervezetét Azerbajdzsánnak

Jereván kész vállalni a békeszerződésben foglaltakat, ami viszont valóban tartós békét kell hogy jelentsen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 12:25
PASINJÁN, Nikol; PUTYIN, Vlagyimir
Jereván, 2022. szeptember 13. Az örmény kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nikol Pasinján örmény miniszterelnök felszólal a jereváni parlamentben 2022. szeptember 13-án. Az éjszaka folyamán harcok törtek ki az örmény-azeri határon, Hegyi-Karabah térségében. Pasinján felkérte a Kremlt, segítsen szavatolni Örményország biztonságát a Moszkva és Jereván között 1997-ben életbe lépett, katonai ügyekre is kiterjedõ kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében. A kormányfõ szerint az összecsapásban eddig legkevesebb 49 örmény katona vesztette életét. MTI/EPA/Örmény kormány sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örményország véglegesítette és megküldte Bakunak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportját alkotó országoknak az Azerbajdzsánnal kötendő békemegállapodás tervezetét – közölte Nikol Pasinján miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen. Az örmény kormányfő szerint

a dokumentum tartalmazza a megállapodásoknak azt a logikáját, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerét, amely kizárja a tartós és stabil béke megsértésének bármely forgatókönyvét.

Kifejtette: remélik, hogy sikerül előrelépést elérni a tárgyalások három fordulója során elért eredményekre építve. Hozzátette, a dokumentum aláírása valóban tartós békét kell hogy jelentsen. Megjegyezte, hogy kész aláírni a békeszerződést, vállalni annak felelősségét.

A Lacini-folyosó helyzetére utalva Nikol Pasinján elmondta, hogy Azerbajdzsán szerdán megnyitotta, majd két órára elzárta a gázellátást Hegyi-Karabah irányába. Ezzel szerinte „a helyi lakossággal szembeni negatív szándékáról” tett tanúbizonyságot.

Azerbajdzsán 2020 szeptemberében indított támadást az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek nemzetközi becslések szerint mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, háromoldalú, örmény–azeri–orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget.

 

Borítókép: az örmény kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nikol Pasinján örmény miniszterelnök felszólal a jereváni parlamentben 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/örmény kormány sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.