Több tucat afgán rohamozta meg a kabuli repteret

A tömeg azt hitte, hogy repülőgépek indulnak Törökországba a földrengés áldozatainak megmentésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 09. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberek tucatjai − köztük nők és gyerekek − rohantak a kabuli repülőtér felé, mert elterjedt a híre, hogy repülőgépek indulnak Törökországba a hétfői földrengés áldozatainak mentésére.

A közösségi platformokon szerda óta látható videófelvételek több tucat kétségbeesett embert mutatnak, akik a sötétben a repülőtér felé futnak. A jelenetek 2021 augusztusát, az amerikai hadsereg kivonulásának időszakát idézik, amikor ezrek rohamozták meg a kabuli repülőteret, hogy elmeneküljenek a hatalmat átvevő tálibok elől. 

A kabuli reptér az amerikai csapatok kivonulásakor 2021. augusztusában. Fotó: AP

A tél beálltával, a növekvő szegénységgel, a nők jogainak korlátozásával az élet azóta még kilátástalanabbá vált Afganisztánban.

Hallottam, hogy Törökország embereket visz ki, ezért az gondoltam, megyek, és segítek a rászorulóknak

− mondta Adbul Gafar 26 éves kabuli férfi, aki szerdán szintén elindult a repülőtérre. Hozzátette, ez azt is lehetővé tenné, hogy kijusson az országból. Gafar három órát várt a hidegben a repülőtér közelében, mielőtt a tálib biztonságiak azt nem mondták neki, hogy nincsenek efféle repülőjáratok Törökország felé.

Hálid Zadran, a kabuli rendőrség vezetője azt mondta, csütörtök hajnalra helyreállt a rend. Arra kérte az embereket, ne háborgassák a közrendet alaptalan hazugságokkal.

A tálib kormány közleményében részvétét fejezte ki Törökországnak és Szíriának a hétfő hajnali súlyos földrengés miatt, amelyben eddig legalább 16 ezer ember halt meg. Az afgán kormány segélycsomagot küld a két országnak.

Borítókép: a kabuli reptér (Fotó: AFP/Sahel Arman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.