időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Varga Judit a belga külügyminiszterrel tárgyalt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 18:29 2023.02.07. 18:49
Varga Judit a belga külügyminiszterrel tárgyalt

Először látogatott Magyarországra belga kül- és Európa-ügyi miniszter 2011 óta – közölte az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán kedden.

Varga Judit beszámolt arról, hogy Hadja Lahbib belga külügyi, külkereskedelmi és Európa-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélésének kiemelt témái voltak a spanyol–belga–magyar uniós elnökségi trió alatt ellátandó feladatok. 

 

Magyarország 2024 második felében Belgiumtól veszi át az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét.

 

Magyarország sok kérdésben hasonló álláspontot képvisel a partnerekkel, a többi között abban, hogy növelni kell az európai gazdaság globális versenyképességét vagy hogy az Európai Uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért – írta az igazságügyi miniszter. Hozzátette: 

Magyarország ezért szorosabb együttműködést szorgalmaz a védelempolitikában, megerősítve az európai védelmi ágazat ipari és technológiai bázisát.

Kitért arra is: a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy együttműködésre van szükség az uniós migrációs politika „külső dimenzióinak” megerősítéséért.

Érintették továbbá az energiabiztonság és a háború témakörét is – írta, hangsúlyozva, a magyar álláspont továbbra is egyenes és tiszta: 

 

szankciók helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

 

A találkozón szó esett a jogállamiság kérdéséről is, a magyar igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy fontos a tisztánlátás, Magyarországot és „a magyar jogállamiságot nem lehet kizárólag elfogult NGO-k véleménye alapján megítélni”. Az igazságügyi miniszter szerint azért is fontosak a hasonló találkozók, hogy „a valódi párbeszédre igazán nyitott felek” megismerjék és megértsék egymás álláspontját. – Hadja Lahbib ebben is kiváló partner volt – jelezte Varga Judit, a bejegyzésben köszönetet mondva a belga politikusnak látogatásáért.

Borítókép: Varga Judit és Hadja Lahbib belga külügyi, külkereskedelmi és Európa-ügyi miniszter (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.