időjárás 10°C Zalán 2023. március 30.
logo
Kijelentését követően mellette és ellene is sokan felszólaltak

Donald Trump letartóztatásának lehetősége felbolygatta az internetet

Wittich Zoltán
2023.03.19. 08:58 2023.03.19. 16:49
Donald Trump letartóztatásának lehetősége felbolygatta az internetet

Közösségi média oldalán jelentette be tegnap Donald Trump korábbi republikánus elnök – kiszivárgott információkra hivatkozva –, hogy kedden New Yorkban letartóztatják. A híveit tiltakozásra szólította fel. Republikánus párttársai mellé álltak, „hatalommal való visszaéléssel és a demokrácia leépítésével” vádolva az ügyészséget. A demokraták azonban helyeselték a Trump elleni vizsgálatokat, szerintük „felelnie kell a tetteiért és megszólalásaiért”. Hollywoodi hírességek sem takargatták a mondandójukat: sokan szociopatának, rasszistának és bűnözőnek nevezték a volt elnököt.

Vezető republikánus politikusok álltak ki Donald Trump mellett, miután az egykori elnök azt posztolta a Truth Social közösségi oldalán, hogy „kedden le fogják tartóztatni”, amiért állítólagosan 130 ezer dollárnyi kampánypénzzel fizette le Stormy Daniels felnőttfilmes sztárt a 2016-os elnökválasztási kampány során.

Trump a vádakat, a manhattani ügyészség a vádemelés tényét tagadta. Az ügyészség most tanúként hallgatná meg a volt elnököt, noha jogi szakértők szerint ez esetben az már a vádemelés előszobája.

Trump ügyvédje leszögezte: „A nyilatkozat a médiában megjelent híreszteléseken alapul” – utalt arra, hogy az egykori elnök egy illegális szivárogtatót jelölt meg ügyészségi forrásának.

Republikánus védelem, demokrata támadás

Az Egyesült Államok korábbi elnökének vádemelése nemcsak engem, hanem több tíz millió amerikait is mélyen aggaszt

mondta az ügy kapcsán Mike Pence korábbi alelnök. A politikus az elmúlt hónapokban „nem bánt kesztyűs kézzel” egykori főnökével szemben, sokan a következő hetekben várják tőle, hogy hivatalosan is bejelenti a republikánus elnökjelölti ambícióit.

A képviselőház republikánus elnöke, Kevin McCharthy szerint a vádemelés „hatalommal való visszaélés és politikai bosszú lenne” az ügyészség részéről. Továbbá az illetékes bizottságot felszólította, hogy vizsgálja ki, hogy a New York-i ügyészség felhasznál-e szövetségi pénzeket a „demokrácia felforgatására és a választásokba való beavatkozásra a politikai vádemelése során”.

McCharthy elődje, a demokrata Nancy Pelosi azonban „meggondolatlansággal” vádolta Trump nyilatkozatát és szerinte a volt elnök „csak a címlapokra akar felkerülni és nyugtalanságot szítani a támogatói között”. Hozzátette: 

Nem bújhat el a törvénysértések, a választások semmibevétele és az erőszakra való uszítás elől.

„Donald posztja kísértetiesen hasonlít a 2021. január 6-i csatakiáltására, beleértve a tiltakozásra való felszólítást” – fogalmazott a New York Postnak Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje, aki 2018-ban elismerte, hogy kampánypénzből fizette ki a felnőttfilmsztárt a hallgatásért cserébe.

Hozzátette, „abban reménykedik, hogy újra felbujthatja a bázisát, erőszakos összecsapásoknak lehet tanúja és újabb adományokat kérhet”.

Nem csak politikusok szólaltak meg

Elon Musk, a Twitter-mikroblog, a Tesla autógyár és a SpaceX űrkutatási vállalat tulajdonosa is megszólalt az ügyben. Mint írta: „Ha ez megtörténik, akkor Trumpot elsöprő arányban választják újra”.

Az elnök fia, Donald Trump Jr. Twitter-bejegyzésében azt írta: 

Ha őt eltávolítják, akkor egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy elvegyék a te szabadságodat, úgy tűnik, végig ez volt a terv.

Ellenben hollywoodi hírességek, mint Chrissy Teigen, Rob Reiner, Jeffrey Wright, Michael Kelly, vagy a regényíró Stephen King Trump ellen szólaltak fel. Utóbbi „szociopatának és bűnözőnek” jellemezte a volt elnököt, míg Rob Reiner „kórosan hazug nőgyűlölő rasszistának”.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus elnök, a 2024-es republikánus elnökjelöltségért induló politikus 2023. március 4-én egy marylandi konferencián (Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.