Moszkva Teheránnak szállíthatja a fronton zsákmányolt nyugati fegyvereket

A CNN-nek nyilatkozó források szerint iráni mérnökök megpróbálják visszafejteni, majd lemásolni a nyugati technológiát.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 03. 10. 17:10
null
BRITAIN-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-TRAINING-ARMY Fotó: DANIEL LEAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország Iránnak szállíthatja a harctéren zsákmányolt nyugati fegyverek és hadi eszközök egy részét − számolt be névtelen forrásokra hivatkozva a CNN. Az Egyesült Államok és a nyugati országok által Kijev rendelkezésére bocsátott, majd a fronton hátrahagyott eszközöket aztán iráni katonai mérnökök tanulmányozzák, megpróbálják visszafejteni a rendszereket annak érdekében, hogy megértsék és elsajátítsák, majd lemásolják a nyugati technológiákat. 

A cikkben külön kiemelik az olyan vállról indítható rendszereket, mint a Javelin páncéltörő rakéta vagy a Stinger légvédelmi rakéta, amelyeket a harc hevében hagyhattak hátra az ukránok. 

A források hangsúlyozták, hogy valószínűleg nem rendszerszintű jelenségről van szó, ugyanis Kijev mindig jelenti Washingtonnak, ha olyan eszközök kerültek az ellenség kezébe, amelyeket a nyugati országok szállítottak Ukrajnának. A cikk szerint Moszkva azért adja át ezeket a fegyvereket Teheránnak, hogy utóbbi továbbra is támogassa az orosz haderőt ukrajnai háborújában. Irán az eddigi információk szerint drónokat adott el Oroszországnak, amelyeket már a harctéren is bevetettek.

Az nem világos, hogy az iráni mérnököknek sikerült-e már visszafejteniük a rendszereket, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján Teherán nagyon jó a nyugati technológia lemásolásában, majd saját fegyverei fejlesztésénél történő alkalmazásában. Az iráni hadsereg egyik alapfegyverének számító Toophan páncéltörő rakétát például az amerikai BGM−71 TOW rakéta mintájára fejlesztették még a hetvenes években. Néhány évvel ezelőtt pedig egy szintén amerikai Sentinel drón rendszerének visszafejtésével alkottak egy új pilóta nélküli repülő harcjárművet, amelyet 2018-ban Izrael légterében lőttek ki. 

Amennyiben ezt meg tudják csinálni a Javelin- vagy Stinger-rendszerekkel, úgy az komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthet például Izrael számára, hiszen Teherán a Hamász vagy a Hezbollah harcosait szerelheti fel a modern nyugati technológiával. 

Toophan páncéltörő rakéta (Fotó: Wikipedia)

Korábban William Burns, az amerikai Központi Hírszerzési Igazgatóság (CIA) vezetője arról beszélt, hogy Oroszország Irán támogatásáért cserébe segít Teheránnak rakétaprogramjának kidolgozásában. Burns szerint az sem kizárt, hogy a jövőben Irán vadászgépeket is küldhet Moszkvának.

Borítókép: Ukrán katona egy Javelin páncéltörővel a vállán (Fotó: AFP/Daniel Leal) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.