Kitálalt Putyinról egy korábbi embere

„Putyin paranoiás, egyszerűen retteg” – fogalmazott egy interjúban az orosz elnök egy korábbi védelmi tisztje.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 4:50
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. július 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov Fotó: Alekszej Majsov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök hírszerzési jelentésekből tájékozódik, nem használ mobiltelefont, sőt afféle technofóbiás. Mindemellett retteg attól, hogy meggyilkolják, ezért ugyanolyan irodákat építtetett fel a különböző rezidenciáin, hogy megtévessze ellenfeleit” – fogalmazott egy interjúban Gleb Karakulov, az orosz elnök egy korábbi védelmi tisztje. Karakulov elmondása szerint az orosz–ukrán háború miatt hagyta hátra egykori munkáját és Oroszországot. Tettei miatt pedig „háborús bűnösnek” tartja az orosz államfőt.

Fontos megjegyezni, hogy Karakulov az interjút egy Mihail Hodorkovszkijhoz, Putyin „száműzött” ellenfeléhez kötődő csoportnak adta – így állításait ennek ismeretében érdemes vizsgálni, noha az interjúban az Associated Press amerikai hírügynökség is részt vett.

Az interjút szemléző The Washington Times amerikai napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan nem tudni Karakulov jelenlegi tartózkodási helyét, de mivel „értékes hírszerzési információk lehetnek a birtokában”, akár az Egyesült Államok is adhatott neki menekültstátuszt – hiszen disszidensnek minősül –, ám ezt az amerikai hatóságok tagadták.

Karakulov egyébként tiszti rangban dolgozott az elnöki kommunikációs igazgatóságon októberig, feladatai közé pedig többek között az orosz elnök és Mihail Misusztyin miniszterelnök közötti kommunikáció védelme és titkosítása tartozott.

Putyin paranoiás, egyszerűen retteg, ezért van annyi bunkerje

– fogalmazott a tiszt utalva arra, hogy az orosz államfőnek több rezidenciája alatt is bombabiztos bunkerek lapulnak.

Hozzátette: az elnök minden irodája, legyen az Moszkvában, Szentpéterváron, vagy Szocsiban, ugyanúgy van berendezve – mindezt azért, hogy egy adott tárgyalás helyszínének bármelyik irodát megcímezhesse. Mint elmondta „így az elnök azt hazudhatja, hogy egy bizonyos helyszínen van, miközben valahol egészen máshol tartózkodik. Ezt gyakran megtette” – fűzte hozzá.

Karakulov azt is elárulta, hogy az orosz elnök gyakran hivatalosnak tűnő konvojokat, vagy repülőgépeket is használ, összezavarva a külföldi hírszerzést indulását illetően, és megakadályozva az őt ért merényleteket.

Az „elnök vonata” kapcsán – amely titkosított kommunikációjának kialakításában ő is közreműködött – elmondta, hogy noha az ugyanúgy néz ki, mint bármely más szerelvény, „alkalmas a lopakodásra”, hiszen a repülők egyszerűbb nyomon követésével szemben ez biztonságosabb. Hozzátette: a háború kirobbanása óta Putyin egyre többet utazik vonattal.

Karakulov elárulta, hogy az orosz elnök rendkívül odafigyel az egészségére, és nem csak sokat edz, külön szakácsa van, hanem a vele kapcsolatba lépő testőröknek és személyzetnek is kéthetes karanténba kell vonulniuk mielőtt találkoznának vele.

Hozzátette a karanténra azért van szükség, mert Putyin „retteg attól, hogy elkapja a koronavírust”. Mint elmondta: az elnök körében mindenki be van oltva, és a mai napig hetente többször is tesztelik őket.

Karakulov állítása szerint 13 évig dolgozott Putyinnak, akit több mint 180 utazására kísért el. Elmondta, hogy „a vezető, akivel 2009-ben találkozott nem ugyanaz az ember, aki tavaly megtámadta Ukrajnát”.

Elzárta magát a külvilágtól, a valóságról alkotott képe pedig eltorzult

 – vélekedett.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.