A franciák többsége szerint Macron nem hiteles

A lakosság több mint fele úgy gondolja, hogy nem hiteles a francia államfő adócsökkentésre tett ígérete, és a megkérdezettek több mint hatvan százaléka szerint folytatni kell a nyugdíjreform elleni tiltakozást, egy friss felmérés szerint.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 14:46
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2023. március 24. Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója után, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fest túl pozitív képet a francia államfőről az a felmérés, amit az Elabe közvélemény-kutató készített a BFMTV megbízásából, a megkérdezettek 57 százaléka szerint ugyanis nem hiteles Macron adócsökkentéssel kapcsolatos ígérete. A francia elnök hétfő este adott televíziós interjút, amelyben kijelentette, hogy 2027-re jelentős, akár kétmilliárd eurós adócsökkentés tervez bevezetni a középosztály számára. 

A válaszadók 41 százaléka szerint Macron ígérete nem igazán hiteles, 16 százalék szerint pedig egyáltalán nem az.

 Ami a francia államfőnek az országra vonatkozó jövőképét illeti, még ennél is rosszabb eredményt hozott a felmérés, 

a megkérdezettek 64 százaléka ugyanis úgy érzi, hogy Emmanuel Macronnak nincs sem projektje, sem átfogó elképzelése az ország dolgairól, ez az arány hat százalékkal több, mint 2022 októberében. 

Még szembetűnőbb a növekedés, ha a mostani eredményt Emmanuel Macron első ötéves ciklusának kezdetén, 2018-ban adott válaszokkal hasonlítjuk össze, akkor ugyanis a lakosság 43 százaléka volt ezen a véleményen, öt év alatt tehát 21 százalékkal többen vannak azok a franciák, akik szerint a vezetőjüknek nincs konkrét terve az ország jövőjét illetően.

Az Elabe az államfő újbóli megválasztásáról is kérdezte a lakosságot és kiderült, hogy a túlnyomó többség, 69 százalék úgy gondolja, hogy Emmanuel Macron újraválasztása hátrányos az ország számára. Ez a vélemény 2022 augusztusa óta rendkívüli mértékben, 14 százalékkal emelkedett. 

A felmérésből az is kiderül, hogy tíz franciából hét azt várja Emmanuel Macrontól és a kormánytól, hogy az ország megreformálásával szemben helyezze előtérbe a lakosság összefogását és a társadalom megnyugtatását, még akkor is, ha ez bizonyos intézkedések vagy reformok elhalasztásával jár, ez a szám szintén 14 százalékkal emelkedett 2022 augusztusa óta. Ezzel szemben mindössze 29 százak azoknak az aránya, akik azt szeretnék, hogy a vezetés mélyrehatóan reformálja meg az országot, még akkor is, ha ez megosztja a franciákat és jelentős társadalmi megmozdulásokkal jár.

Ami a válaszadók életkorát illeti, legnagyobb arányban, 63 százalékban az 50 évnél idősebb korosztály tagjai szeretnék, hogy az ország vezetése teremtsen békét a társadalomban azzal, hogy elodáz bizonyos, nagy ellenállást kiváltó reformokat. Politikai hovatartozás tekintetében is érdekes eredmény született, míg a jobboldali Marine Le Pen támogatói körében ez az arány 81 százalék, érdekes látni, hogy még azok a franciák is, akik a tavalyi választások első körében Emmanuel Macronra szavaztak, 41 százalékban békességet és a reformok elhalasztását szeretnék. 

A franciák 62 százaléka támogatja, hogy folytatódjon a nyugdíjreform elleni mozgósítás, ebből 34 százalék azt szeretné, ha intenzívebbé válna és mindössze 37 százalék szerint kellene abbahagyni a sztrájkokat és a tüntetéseket.

Borítókép: Emmanuel Macron (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.