Exkatonák, rabok, szélsőségesek – ilyenek az orosz zsoldoshadseregek

Moszkva a zsoldoshadseregeket „árnyékként” mozgathatja, ám azok tevékenységét letagadhatja.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 05. 17. 5:20
Orosz katona köszönti a páncélozott harcjárműveket. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Orosz katona köszönti a páncélozott harcjárműveket. A Pentagon kiszivárgott dokumentumaiból kiderült, hogy Kijev csapásokat tervezett a Wagner katonai magánhadsereg katonái ellen Szíriában. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan gyakran hallani az orosz Wagner zsoldoscsoportról, amely egy magán katonai hadsereg (PMC), ám arról keveset, hogy milyen hasonló szervezetek működnek Oroszországban.

Noha a PMC-k hivatalosan illegálisak Oroszországban, hiszen tilos a zsoldosok toborzása, kiképzése és finanszírozása, ezek jellemzően mégis a Kreml jóváhagyásával működnek, sőt jelentős az összefonódásuk az orosz titkosszolgálattal is. 

Moszkva a zsoldoshadseregeket „árnyékként” mozgathatja, ám azok tevékenységét – mint más államok – letagadhatja.

A zsoldoshadseregek fenntartása – valamennyi állam számára – azért számottevő, mert a hagyományos hadseregekkel ellentétben ez a terület jóval szabályozatlanabb, ami jelentős mozgásteret biztosít a bűncselekmények elkövetésére.

Oroszországban számos tehetős és befolyásos személynek van saját katonai magánhadserege, sőt folyamatosan újabbak bukkannak fel – hívta fel a figyelmet az Euronews. A hírportál rámutatott, a zsoldosok – akik bevetésenként két-háromezer, de akár öt-hatezer dollárt is kaphatnak – jellemzően a különleges erők korábbi katonáiból, rabokból, szélsőségesekből vagy éppen adrenalinfüggőkből áll.

Az orosz elit rájött, hogy a PMC-k rendelkezésre bocsátásával a háborúban előnyökhöz juthatnak

– monda Anton Sehovcsov, a Centre for Democratic Integrity igazgatója az Euronewsnak. Hozzátette: azért a Wagner-csoport a legnagyobb közülük, mert a legjobb pénzügyi és politikai védelemmel is ők rendelkeznek.

Állítása szerint amíg a zsoldosokat csak a pénz érdekli, addig a Kreml is örömmel szabadul meg tőlük – utalva arra, hogy a zsoldosok, különösen a korábbi fogvatartottak és a szélsőségesek rendszerint a legvéresebb harcokban vesznek részt, ahol magas a halálozási arányuk.

Az orosz–ukrán háborúban szakértők szerint a Kreml azért is használ annyi zsoldoskatonát, mert azok halálát nem kell nyilvánosságra hoznia.

Sehovcsov szerint az energiaipari óriás, a Gazprom már két magánhadsereget is létrehozott, Fakel (fáklya) és Plamya (láng) néven, amelyek feladata a külföldi eszközök védelme, például Szíriában. Mindeközben Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője „TikTok-harcosokból” szervezne magánhadsereget, akik feladata nem a fronton, hanem a hátországban lenne: a morál fenntartása és a további jelentkezők bevonása.

De nemcsak az elitnek, hanem az Euronews szerint az orosz ortodox egyháznak is van magánhadserege. Az Ortodox Testvériség zsoldoscsoport a portál szerint Ukrajnában az orosz keresztények védelmezéséért felel. Szintén orosz szervezet az Enot, mely szélsőséges, ultranacionalista nézeteiről vált ismertté: a zsoldossereget 2019-ben alapították, és állítólag már számos ukrajnai incidensért volt felelős.

A zsoldosok hatékonysága a háborúban azonban még nem egyértelmű: a washingtoni hadtudományi intézet szerint a zsoldosok eddig még nem mutattak érdemi eredményeket.

Stephen Hall, a brit Bath Egyetem orosz politika oktatója szerint az orosz zsoldosseregek aggodalomra adhatnak okot.

Ezen katonai magáncégek létrehozásával a Kreml fekete lyukat nyitott meg, ugyanis nem tartoznak az államhoz, mert nem az fizeti őket, ám ha Putyin elveszíti a hatalmát, akkor az egész olyan lesz, mint a zsákban verekedő macskák, csak nukleáris fegyverekkel

– hívta fel a figyelmet Hall.

Borítókép: Orosz katona köszönti a páncélozott harcjárműveket. A Pentagon kiszivárgott dokumentumaiból kiderült, hogy Kijev csapásokat tervezett a Wagner katonai magánhadsereg katonái ellen Szíriában (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.