Hetvennél is több földcsuszamlás történt Szlovéniában, Horvátországban rendkívüli állapotot hirdettek

Számos helyen földcsuszamlást okoztak a heves esőzések Kelet-Szlovéniában, a helyzet az északkeleti Sentilj város környékén a legrosszabb, ahol katonák segítik a helyi katasztrófavédelmet - közölte szerdán a szlovén közszolgálati televízió. Horvátországban továbbra is súlyos a helyzet.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 17. 14:53
Rockfall,Above,Village,Of,Bezovica,,Western,Slovenia
1236786502 Fotó: Uros Stepisnik Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén közbiztonsági segélyhívó rendszer (PSAP) adatai szerint szerdára virradóra csaknem 70 földcsuszamlást jelentettek, amelyekhez 47 tűzoltócsapatot riasztottak. A tűzoltók Ptujban, Mariborban, Celjében, Muraszombatban (Muravska Sobota) és Novo Mestóban is folytattak műszaki mentést: vizet szivattyúztak ki elárasztott épületekből, és homokzsákokkal biztosították a házakat. A műveletekben 187 tűzoltóalakulat vett részt.

Északkeleten sok helyen utakat zártak le a földcsuszamlások miatt. Az ország keleti felében gyakorlatilag az összes folyó megduzzadt. Szerda délutánra a folyók vízállása fokozatosan csökkent, csak a Mura és a Krka tetőzése várható még az alsó szakaszokon. A legtöbb folyó viszont csak az árterületre öntött ki.

Eközben Horvátországban továbbra is súlyos a helyzet. Az ország egyes részein még a hét elején rendkívüli állapotot hirdettek árvízveszély miatt. Zára (Zadar) megyében, Gracac és Obrovac környékén valamelyest normalizálódott a helyzet. A két város még hétfőn került víz alá.

Jelenleg a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló (Sisacko-moslavacka zupanija) megyében Hrvatska Kostajnica és Nova Drencina térségében uralkodnak a legrosszabb állapotok. A tűzoltóság és a polgári védelem csónakokkal menti a lakosságot.

A Jutarnji List című napilap azt írta: a legrosszabb még hátravan, mert az Una folyó vízszintje veszélyesen emelkedik, és várhatóan csütörtökön tetőzik.

Szerdán az észak-horvátországi Varazsd (Varazdin) megye több területén is kiáradtak a folyók. Nő a Kupa és Korana folyó vízszintje is. A meteorológiai szolgálat erre a területre további esőt jelzett. Ezért Károlyvárosban (Karlovac) is árvízkészültség van érvényben.

Az áradások eddig nem követeltek emberéletet, és a károk egyelőre megbecsülhetetlenek. A horvát kormány várhatóan természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítja a súlyosan veszélyeztetett térségeket - írták szerdán a helyi lapok.

Borítókép: illusztráció (fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.