LMBTQ-ünnepek vallási ünnepek helyett?

Grenoble polgármestere eltörölné a vallási vonatkozású ünnepeket a naptárból és helyettük olyan napokat tenne ünneppé, amelyeknek LMBT-vonatkozásuk van. A városvezető azon háborodott fel, hogy a rendőrség nyilvántartást készített egy vidéki nagyváros iskoláiban a muszlim ünnep idején távol maradt diákok számáról.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 8:38
Sikeresnek mutatkozik az LMBTQ-mozgalom Spanyolországban, idén jelentős jogokat szereztek a közösség tagjai. (Fotó: Openly / Twitter)
Sikeresnek mutatkozik az LMBTQ-mozgalom Spanyolországban, idén jelentős jogokat szereztek a közösség tagjai. (Fotó: Openly / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra provokál Grenoble zöldpárti polgármestere, Éric Piolle ezúttal egy Twitter-bejegyzéssel verte ki a biztosítékot, azt írta ugyanis, hogy töröljék el a naptárból a vallási vonatkozású ünnepeket.

A zöldpárti városvezető javaslata szerint 

a vallási ünnepek helyett olyan, világi vonatkozású napokat kellene ünnepnappá nyilvánítani, amelyeknek a köztársasághoz, a forradalmakhoz, a kommünhöz, a rabszolgaság eltörléséhez, valamint a nők és az LMBT-személyek jogaihoz kötődnek. 

A politikus ezt egy korábbi bejegyzésével kapcsolatban tette közzé. A vallási ünnepek eltörlését azért javasolja, mert korábban felháborodást keltett, hogy a belügyminisztérium nyilvántartásba venné azokat a diákokat, akik hiányoztak az iskolából a ramadán végét jelző muszlim ünnep alkalmával.

Piolle bejegyzése szerint elfogadhatatlan, hogy az oktatási minisztérium által közzétett iskolai naptár értelmében a diákok igazoltan maradnak távol az iskolából a vallási ünnepeken. 

Franciaországban évente 11 munkaszüneti nap van, ebből hat keresztény vallási ünnep, a húsvét, Krisztus mennybemenetele, pünkösd, Mária mennybemenetele, a mindenszentek és a karácsony.

A zöldpárti polgármester szerint a ramadán idején az iskolából hiányzó diákok listázása nem más, mint a belügyminiszter borzasztó tekintélyelvű sodródása. 

A Piolle által említett listázásról szóló hír a minap röppent fel és sokan felháborodtak rajta. Elsőként a La Dépêche nevű helyi lap számolt be róla, hogy mintegy száz toulouse-i iskola e-mailt kapott a rendőrségtől, amelyben arra kérték őket, hogy készítsenek listát azokról a diákokról, akik a legfontosabb muszlim ünnep, a ramadán végét jelentő böjt megtörésének napján nem mentek iskolába. 

Mivel a fenti intézkedést sokan kifogásolták, azt állítva, hogy a diákokról vallási hovatartozásuk alapján készít listát a belügyminisztérium, Sonia Backes államtitkár közleményt adott ki, melyben leszögezi, nem készítettek listát a diákok vallási hovatartozásáról.

Az államtitkár által leírtak értelmében a minisztérium semmiféle nyilvántartást nem vezet a diákok vallási hovatartozásáról és senkitől nem kértek nevet és egyéb személyes adatokat. Indoklásában az áll, hogy a belügyminisztérium rendszeresen vizsgálja egyes vallási ünnepek hatását a közszolgáltatások működésére, különös tekintettel az oktatási szférára, ennek értelmében kérték az intézményvezetőktől a ramadán végét jelentő ünnep alkalmával rögzített hiányzásokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Twitter/Openly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.