Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Az amerikaiak többsége Donald Trump mellett áll

A választások kimenetelét is eldönthető bizonytalan szavazók körében a volt elnök vezet Bidennel szemben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 21:16
Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök váratlanul megjelent az UFC 287. gáláján Miami-ban, 2023.04.08-án. (Fotó: News Beats / Twittr)
Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök váratlanul megjelent az UFC 287. gáláján Miami-ban, 2023.04.08-án. (Fotó: News Beats / Twittr)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választók 55 százaléka szerint a Donald Trump korábbi republikánus elnök ellen indított szövetségi büntetőeljárás „politikailag motivált”, 56 százalékuk szerint pedig egyúttal beavatkozás a 2024-es elnökválasztásokba – derült ki a Harvard/Harris friss közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 57 százaléka vélekedett úgy, hogy Donald Trumpot fel fogják menteni a 37 vádpont alól, amelyek többsége a kémkedési törvényre vonatkozik – a dokumentumok többsége ugyanis külföldi országokról vagy amerikai katonai képességekről gyűjtött hírszerzési adatokkal foglalkozik.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) azzal vádolja Trumpot, hogy megtagadta minősített dokumentumok visszaszolgáltatását, ezzel akadályozva az igazságszolgáltatást. Sőt, a vádirat szerint Trump állítólag utasította munkatársait, hogy a dokumentumokat rejtsék el a nyomozók és egy alkalommal saját ügyvédje elől is.

Az ügyben hónapok óta zajlik a vizsgálat, amint arról lapunk is beszámolt korábban, a szövetségi nyomozó iroda (FBI) még tavaly tartott házkutatást az egykori elnök floridai, mar-a-lagó-i otthonában, ahol minősített iratokat foglaltak le. Az elnökökre vonatkozó törvény szerint az ilyen dokumentumokat a levéltárba kellett volna eljuttatni megőrzésre. Trump részben azzal védekezett, hogy elnökként jogában állt a dokumentumok titkosságának a feloldása.

A felmérés szerint a válaszadók 66 százaléka vélekedett úgy, hogy Joe Biden amerikai elnök „rosszul kezelte” a nála talált titkos iratokat, sőt 72 százalékuk szerint Hillary Clinton korábbi külügyminiszter is így tett az e-mail-botránya során.

A Harvard/Harris kutatása arra is választ adott, hogy a 37 vádpont ellenére is a regisztrált szavazók 45 százaléka Donald Trumpot támogatná az elnökválasztási versenyben, míg Joe Bident 39 százalék.

Sőt, amíg Trump a saját pártja szavazói között 86 százalékos támogatottsággal bír, addig a demokrata politikus a sajátjai körében 77 százalékossal. 

A választások kimenetelét is eldönthető bizonytalan szavazók körében is Trump vezet 38-34 százalékos arányban.

A felmérésben továbbá hozzáteszik, hogy Trump Kamala Harris jelenlegi alelnököt is legyőzné egy feltételezett versenyben, 47-40 százalékos arányban. Míg Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó 41-40 százalékos arányban ugyan, de ugyancsak legyőzné Joe Bident az elnökválasztás során.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök váratlanul megjelent az UFC 287. gáláján Miami-ban, 2023.04.08-án (Forrás: Twitter/News Beats)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.