Megrongálta egy turista a római Colosseumot, keresi a rendőrség + videó

Öt évig terjedő börtönbüntetés és 15 ezer eurónyi pénzbüntetés vár a súlyos bűncselekményt elkövető férfira.

2023. 06. 27. 20:22
null
Róma, 2018. április 18. A Colosseum Rómában 2018. április 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel kétezer éves római Colosseum falára egy kulccsal véste fel a saját és barátnője nevét egy fiatal turista. Az ókori műemlék falára azt írta, „Ivan+Hayley 23”. Az esetről videófelvétel is készült, mely a közösségi oldalakra és a YouTube videómegosztó portálra is felkerült.

A férfit még nem azonosították, ám az olasz hatóságok egy Ivan nevű férfit keresnek. Amennyiben elkapják, súlyos következményekkel kell számolnia, a The Guardian brit napilap közlése szerint legalább 15 ezer eurós pénzbírsággal és öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. A Colosseum rongálása nemcsak a civilek körében okozott nagy felháborodást, hanem a politikusok körében is. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter is megosztotta a felvételt Twitter-oldalán: a tárcavezető súlyos bűncselekménynek és a civilizálatlanság jelének nevezte a férfi tettét.

„Remélem, hogy aki ezt tette, azt azonosítják és törvényeinknek megfelelően megbüntetik” – tette hozzá. Daniela Santanche turizmusért felelős miniszter hasonló álláspontjának adott hangot: „Nem engedhetjük, hogy azok, akik meglátogatják országunkat, szabadon így viselkedjenek”. A saját és menyasszonya nevét a Colosseum falába véső férfit még más turisták is bírálták:

Megértem, hogy egyesek meg akarják örökíteni ottlétüket, de a dolgokat úgy kell megőrizni, ahogy vannak – fogalmazott egy szemtanú.

A The Guardian ugyanakkor kiemelte, nem ez volt az első alkalom, hogy valakit a Colosseum megrongálásán kaptak: 2020 szeptemberében egy 32 éves ír férfi a monogramját véste az emlékmű egyik oszlopába. A férfit letartóztatták rongálás vádjával. Egy hónappal később pedig egy 14 éves német lányt állítottak elő, szintén a neve felvésése miatt.

Borítókép: A Colosseum Rómában 2018. április 17-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.