Uniós segélyt kap Kairó a menekültek befogadása miatt

Egyiptom mintegy 250 ezer menekültet fogadott be, akik a szudáni válság kialakulása miatt hagyták el hazájukat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 19. 10:36
null
Abu Szimbel, 2023. május 18. A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát. MTI/EPA/Háled el-Fiki Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió 20 millió euró (mintegy 7,5 milliárd forint) azonnali humanitárius segélyt nyújt az egyiptomi hatóságoknak a szudáni válság nyomán kialakult menekülthullám kezelésére, a humanitárius válság elkerülése érdekében – jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Kairóban vasárnap, Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel folytatott találkozója után.

A közösen tartott sajtótájékoztatón Borrell méltatta Kairónak a térségben betöltött politikai közvetítői szerepét, a válságkezelésre tett erőfeszítéseit és azt, hogy Szudán északi szomszédjaként befogadott mintegy 250 ezer menekültet.

Az ENSZ jelentései szerint a 46 millió lakosú Szudánban a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők közötti áprilisi harcok kezdete óta csaknem 1200-an vesztették életüket, közel 12 ezren sebesültek meg, és 2,2 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Sukri megköszönte az unió eddigi segítségnyújtását egy olyan konfliktusban, amely a „földrajzi és történelmi” szomszédságukban zajlik.

Megnyitottuk a határt a szudáni menekültek előtt, mert értjük az ottani helyzetet. Emellett politikai és gazdasági okokból más országokból is jelentős számú külföldi menedékkérőt fogadtunk be

– jelentette ki.

A tárgyaláson a migrációs útvonalak biztonságosabbá tételéről, az embercsempészet elleni közös fellépés lehetőségéről, Szíria regionális helyzetéről, az ukrajnai háborúról, a gazdaság fellendítéséről, a globális éghajlatváltozásról és a terrorizmus afrikai helyzetéről is egyeztettek. Borrell hétfőn, háromnapos egyiptomi útja végén a tervek szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is találkozik.

Borítókép: A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.