Eva Kaili visszaosont az Európai Parlamentbe

Se sajtóanyag, se Twitter-bejegyzés: a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Eva Kaili gyakorlatilag csak úgy visszaosont az Európai Parlamentbe. Pikáns részlet, hogy a testület a napokban szavazhat az Európai Unió most felállítandó etikai testületéről, valamint a brüsszeli korrupciós botrány nyomán szükségessé vált reformokról – ezek szerint már Kailival a „fedélzeten”.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 10:27
KAILI, Eva;
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eva Kaili tavaly decemberben került a címoldalakra, amikor elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal összefüggésben. Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem másfél millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok a brüsszeli lakásán tartott házkutatások során. Aztán ahogy telt az idő, először a börtönből engedték ki, majd a házi őrizetből is, egy ideje pedig már szabadon utazhat a schengeni övezetben, miközben 

ügyvédei a tornyosuló bizonyítékok dacára is az ártatlanság vélelmét hangoztatják.

A brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplőjének az EP-be való visszatérése már a múlt hónapban felmerült, a hatóságoktól meg is kapta az engedélyt, azonban a strasbourgi ülésteremben akkor nem jelent meg. Igaz, szeretetteljes fogadtatásra nem számíthatott: pártjából, a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Paszok), és EP-képviselőcsoportjából, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből is kirúgták. Kaili most olyan EP-képviselőkkel működik együtt, akik egyetlen uniós képviselőcsoporthoz sem tartoznak.

Ironikus módon Kaili visszatérése az Európai Parlamentbe szinte egybeesik az EU újonnan felállítandó etikai testületéről, valamint a brüsszeli korrupciós botrány nyomán szükségessé vált reformokról szóló voksolással – tehát a történtek egyik főszereplője ezekben a kérdésekben is szavazhat, írja a Politico hírportál.

Ráadásul nem ő az egyetlen a vádlottak közül: Marc Tarabella már korábban visszatért, többek között Magyarország ellen szavazott az uniós soros elnökség kérdésében, tegnap pedig egy Lengyelországot elítélő határozattal kapcsolatban nyomta meg az „igen” gombot – az utóbbi esetben Kailival együtt.

Megdöbbentő volt, hogy két olyan EP-képviselő is részt vett a szavazásban, akikkel szemben büntetőeljárás folyik, nevezetesen Eva Kaili és Marc Tarabella. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy olyan emberek szavaznak Lengyelországról, akikkel szemben bűncselekmények elkövetése miatt nagyon komoly eljárások folynak. Ahelyett, hogy az Európai Parlament felfüggesztené a képviselői jogosultságaikat, szavaznak, és olyan döntésekben vesznek részt, amely más országot elítél

− nyilatkozta a Hír TV-nek Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője. 

Noha számos bizonyíték alátámasztja, hogy Kaili érintett a brüsszeli korrupciós ügyben, a görög politikus továbbra is ártatlannak vallja magát, és erről különböző összeesküvés-elméletekkel igyekszik meggyőzni a nyilvánosságot.

Az elmúlt hetekben olyan kijelentésekkel próbálta tisztára mosni a nevét, hogy csak azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert túl sokat tudott a kormányzati kémkedésről. Az olasz Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában a körülötte zajló botrányról azzal igyekezett elterelni a figyelmet, hogy „a titkosszolgálatok kémkedése egyes parlamenti képviselők után aggályokat vet fel az európai demokráciákkal kapcsolatban”. – Azt hiszem, ez az igazi botrány – tette hozzá Kaili. A görög politikus állításait azonban cáfolják. Kaili összeesküvés-elmélete ellen szólalt fel például Sophie in ’t Veld liberális EP-képviselő is, aki egyenesen elutasította a kémkedés vádját.

Borítókép: Eva Kaili görög EP-képviselő (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.