Továbbra is áldozatnak tartja magát a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője

Összeesküvés-elméletekkel próbál védekezni Eva Kaili.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 9:02
null
GREECE-EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szelektálja Eva Kaili, az Európai Parlament (EP) volt szocialista alelnöke azokat az újságírókat, akiknek nyilatkozik. A Politico arról számolt be, a görög politikus letiltott két újságírót Twitter-oldalán, köztük a brüsszeli hírportál egyik munkatársát. A lap egyébként már korábban is kereste Kailit, ám visszautasította az interjút. „Miközben olasz, spanyol, francia és belga híroldalaknak interjút ad” – tette hozzá a Politico.

Eva Kaili tavaly decemberben került a címoldalakra, amikor elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok brüsszeli lakásán tartott házkutatások során.

Az ügy részeként a politikusnőt letartóztatták, ám áprilisban már házi őrizetbe is került elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével. Május vége óta azonban már szabadlábon védekezhet, és a nemzetközi címlapokat az vezeti azóta, a botrányos hátterű Kaili hogyan fog visszatérni az Európai Parlamentbe dolgozni. Az EP volt alelnöke ugyanis már házi őrizete alatt azt nyilatkozta, hamar visszatérne a munkába, és egy bírósági végzésnek köszönhetően meg is kapta a lehetőséget arra, hogy részt vegyen a testület eheti plenáris ülésén. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője ennek kapcsán lapunknak elmondta,

döbbenetes, hogy egy ilyen súlyos ügy után a gyanúsított politikusok sorra jönnek ki a börtönből és folytatják tevékenységüket.

A Politico értesülései szerint Kaili egy kisebb irodát is kap néhány emelettel lejjebb alelnöki irodájától.

Kaili munkába való visszatérése azonban minden bizonnyal nem fog nagy sikert aratni – vélekedett a Politico. A politikusnő mögött ugyanis nem csak a brüsszeli korrupciós botrány van, hírnevét egy másik üggyel is besározta, miszerint százezer eurót csalhatott el az EP-től asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott. A hírportál felhívta a figyelmet arra is, Kaili „politikailag hajléktalanná vált”.

 

Kirúgták pártjából, a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Pasok), az Európai Parlament képviselőcsoportjából, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből

 

– sorolta a Politico.

A lap hozzátette: Kaili most olyan EP-képviselőkkel működik együtt, akik egyetlen uniós képviselőcsoporthoz sem tartoznak.

Noha számos bizonyíték alátámasztja, Kaili érintett a brüsszeli korrupciós ügyben, a görög politikus továbbra is ártatlannak vallja magát, és erről különböző összeesküvés-elméletekkel igyekszik meggyőzni a nyilvánosságot.

Az elmúlt napokban olyan kijelentésekkel próbálta tisztára mosni hírnevét, hogy csak azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert túl sokat tudott a kormányzati kémkedésről. Az olasz Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában a körülötte zajló botrányról azzal igyekezett elterelni a figyelmet, hogy „a titkosszolgálatok kémkedése egyes parlamenti képviselők után aggályokat vet fel az európai demokráciákkal kapcsolatban”. „Azt hiszem ez az igazi botrány” – tette hozzá Kaili. A görög politikus állításait azonban cáfolják. Kaili összeesküvés-elmélete ellen szólalt fel például Sophie in 't Veld, liberális EP-képviselő is, aki egyenesen elutasította a kémkedés vádját.

Az EP volt alelnöke a hatóságok munkája kapcsán is valótlanságokat állított: azt mondta, megtagadták tőle letartóztatása alatt gyermekének láthatását, az ügyészség azonban elutasította a vádakat arra hivatkozva, Kaili olyan kiváltságokat is kért, amelyeket másoknak sem biztosítanak.

A görög politikus elleni eljárás még koránt sem ért véget, az EP brüsszeli székházában továbbra is vizsgálódnak a hatóságok, házkutatásokat tartanak. Kaili mellett a brüsszeli korrupciós botrány más kulcsszereplőinek sem zárult még le az ügye. Andre Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt február 11-én, Olaszországban tartóztatták le és helyezték házi őrizetbe bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció vádjával. A Politoco szerint kevés esély van ara, hogy az olasz politikus egyhamar visszatérjen az EP-be, ugyanis súlyos harcot vív az olasz bírókkal annak érdekében, hogy ne adják ki Belgiumnak.

Borítókép: Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke (jobbra) és élettársa, Francesco Giorgi (Fotó: AFP/Eurokinissi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.